Copa Diego Maradona 2021 – så ser formatet ut

Säsongen i Argentinas högsta division är över, men den nya är bara en knapp månad bort.

Planerna inför den kommande säsongen i Argentina är redan utstakade och i slutet av februari drar nästa upplaga av Copa Diego Maradona igång. Tidigare var det inte säkert att den nästkommande säsongen skulle bära Diego Maradonas namn, men det står alltså nu klart.

Den 14 februari drar allt igång igen. Dom 26 lagen (två fler än den senaste säsongen) ska delas upp i två zoner med 13 lag i varje. Alla möter varandra en gång och totalt ska 13 omgångar spelas. Ärkerivalerna är uppdelade i varsin zon men möts i den 13:e matchen i ett zonöverskridande möte.

Dom fyra bästa lagen i varje zon går vidare till ett slutspel, som börjar med kvartsfinaler, där enkelmöten på neutral plan avgör lagens resa mot finalen, där till slut en mästare ska koras.

Än så länge är inte alla 26 lag klara för nästa säsong. Det återstår fortfarande ett kvalspel i Primera Nacional om vilket lag som ska göra Sarmiento sällskap upp till högstadivisionen.

Återigen kommer inte nedflyttning att finnas under den nya säsongen av Copa Diego Maradona. Dock kommer dom första 13 omgångarna att räknas med i kommande nedflyttningstabell. Säsongen avslutas i maj, ungefär en månad innan Copa América drar igång.

Detta kommer att bli den första nationella turneringen i Argentina som använder sig av VAR. Det nya domarsystemet är redan en verklighet i stora delar av fotbollsvärlden och har även varit närvarande i såväl Copa Libertadores – som Sudamericana – med stor uppståndelse, i negativ bemärkelse, som följd.

Om en knapp månad är vi igång igen. Passa på att sova ut innan dess.