Boca är mästare i Copa Diego Maradona!

Det blev en dramatisk final mellan Boca Juniors och Banfield under natten mot måndagen. I slutändan krävdes ett straffavgörande där Boca var strået vassare och kunde därmed kröna sig till mästare i Copa Diego Maradona.

Finalen invigdes med en film som handlade om Diego Maradona som till tonerna av ”Mano de Díos”, framförd av Marcos Angeleri, Pablo Lugüercio, Héctor Bracamonte, Gonzalo Rodríguez och Pablo Bezombe, spelades upp inne på arenan i San Juan. Det var en väldigt vacker hyllning till världens genom tidernas bästa fotbollsspelare som tragiskt gick bort i slutet av november förra året.

Match i sig bjöd sedan på ett ganska underhållande – och intensivt spel där båda lagen ville gå framåt, men där Banfield, något överraskande, hade mer boll inledningsvis. Den första halvleken slutade mållöst och det var istället under dom sista 45 minuterna som matchen tog fart målmässigt.

Edwin Cardona har varit en av Bocas bästa spelare under höstens ligaspel och det var också colombianen som gav storklubben ledningen efter 67 minuter med ett praktfullt avslut. Banfield pressade på för ett kvitteringsmål och denna press ökade ju längre matchen fortskred.

Med tre minuter kvar drog Mas på sig sitt andra gula kort och Boca fick avsluta matchen med tio man. Russos lag såg ut att rida ut stormen när klockan tickade in på sin sjätte tilläggsminut. Men i matchens absoluta slutsekunder skickade Banfield in en frispark som lagkaptenen, och den f.d. River-spelaren, Luciano Lollo var sist på.

Banfield hade jobbat in en kvittering som innebar ett avgörande ifrån straffpunkten. Boca såg psykiskt slutkörda ut och känslan var att Banfield skulle lyckas rida på den sena kvitteringen och den energi som detta gett.

Men Boca är alltid Boca och vägrade se sig slagna. Istället var man kliniska ifrån straffpunkten, tryckte dit samtliga sina straffar, och eftersom Jorge Rodríguez missade sin elvametersspark för Banfield blev Boca mästare. Därmed har storklubben nu tagit lika många inhemska titlar som ärkerivalen River Plate och är uppe i 70 titlar, allt som allt, i klubbens långa historia.

För Banfields del blev det ett snöpligt slut, men sett till hela säsongen ska man vara otroligt nöjda med det man presterat. Hatten av för Javier Sanguinetti och hans lag.