Sarmiento klara för Liga Profesional efter straffdrama

Sarmiento Junín blev det första laget, den här säsongen, att ta klivet upp ifrån Primera Nacional till Liga Profesional under gårdagen. I en dramatisk straffläggning besegrade man ett duktigt Estudiantes Rio Cuarto.

Man skulle egentligen kunna dela in gårdagens match i tre delar. Första halvlek som bjöd på ett fantastiskt underhållande spel, två mål och betydligt fler chanser. Ett Estudiantes som körde gasen i botten redan ifrån avsparken och som borde tagit ledningen redan efter 14 sekunder. 

Det var också laget ifrån Rio Cuarto som gjorde öppningsmålet när den notoriske målskytten Bruno Sepúlveda störtade fram i straffområdet och forcerade in ett inspel ifrån vänster. Sarmiento såg inte alls ut att vara närvarande under inledningen och hade det inte varit för Manuel Vicentini i målet hade förmodligen matchen varit avgjord redan efter halvtimmen spelad. 

Men Sarmiento, som varit snubblande nära att ta sig upp vid ett flertal gånger dom senaste säsongerna, tog sig samman och när Pombo vände och vred på offensiv planhalva innan han tryckte dit kvitteringen var det lite som en blixt ifrån en klarblå himmel. 

Om den första halvleken var händelserik var den andra delen av matchen betydligt mer stillsam. I takt med att matchuret började krypa upp mot den 90:e matchminuten såg man att båda lagen blev mer och mer rädda för att gå framåt och riskera ett mål i baken. 1–1 stod sig också hela vägen ut och därför fick ett straffavgörande träda i kraft. 

Ifrån elvameterssparken inledde Sarmiento med en miss som förmodligen fick hela Junín att tappa andan. Men detta var inte som tidigare missade uppflyttningschanser för Sarmientos del. Estudiantes Rio Cuarto brände två av sina straffar och Manuel Vicentini blev stor matchvinnare med sina räddningar.

”När man har missat uppflyttning så pass många gånger börjar man fundera på ifall det kanske inte är för oss – att det kanske är omöjligt. Därför är detta extra skönt”.

I Junín gick tusentals människor ut på gatorna och firade uppflyttningen trots rådande Corona-pandemi. Den kommande säsongen spelar Sarmiento återigen i landets högsta division. Det har gått sex år sedan förra gången det begav sig.