En fullsmockad söndag med Primera Nacional

Sarmiento tog den första uppflyttningsplatsen till Liga Profesional under gårdagen och i afton inleds det andra kvalspelet med samtliga åtta matcher utspridda under kvällen.

Kvalspelet till att lyckas nå den andra uppflyttningsplatsen till kommande säsong i Liga Profesional kommer att bli långt– med många direkt avgörande matcher – och resan inleds i afton då samtliga åttondelsfinaler rullar igång. Vid oavgjort resultat efter 90 minuter kommer straffsparksläggning att träda i kraft. 

Här är en liten miniguide till samtliga av kvällens åttondelsfinaler:

Atlanta – San Martín de Tucumán. Avspark: 21:10.

Atlantas säsong har hittills inte varit som dom hoppats på och man har haft svårt att konservera formen man hade innan pandemin. Låg sist i sin grupp inför den sista omgången för en vecka sedan, men lyckades då besegra Deportivo Morón på bortaplan. Annars har försvarsspelet varit Atlantas största problem då man släppt in 12 mål på 7 matcher. Kan man få ordning på detta borde man ha tillräckligt med kvalité för att gå långt i detta slutspel. 

San Martín de Tucumán hade direktplatsen i våras när pandemin slog till och blev ordentligt förbannade på förbundet när dom inte gav dom en uppflyttningsplats efter att säsongen ställts in. Har inte alls stått att känna igen under hösten och kom sist i sin grupp. 

Tips: Atlanta går vidare. 

Defensores de Belgrano – Instituto. Avspark: 21:10.

Defensores de Belgrano har förmodligen varit det bästa laget hittills av dom som går in i kvalspelet i afton. Har sett ganska solida och jämna ut då man vann fyra av sina sju matcher i gruppspelet. Belgrano har sett bäst ut i det defensiva spelet, där man bara släppt in tre mål, men har haft betydligt svårare offensivt. Det är något som måste bli bättre om man ska gå långt i detta kvalspel.

Instituto tog sig hit genom att komma tvåa i en av förlorargrupperna. Förlorade bara mot Almagro och gick sedan obesegrad i resten av matcherna. Håll ögonen på Damián Arce som leder den interna skytteligan på tre gjorda mål. 

Tips: Defensores de Belgrano går vidare. 

Gimnasia Mendoza – Ferro Carril Oeste. Avspark: 21:10.

Ferro har varit usla defensivt och sett i det närmaste hopplöst dåliga ut i vissa matcher. Gimnasia Mendoza har å sin sida haft svårt att lyckas bärga tre poäng. Denna match stinker oavgjort och straffläggning, där jag lutar åt att Mendoza tar sig vidare.

Tips: Gimnasia Mendoza går vidare efter straffar.

Deportivo Morón – Villa Dálmine. Avspark: 21:10.

Även detta är en match mellan två svårbedömda lag, men där känslan är att Morón har en högre nivå i sitt spel än Villa Dálmine. Morón såg betydligt bättre ut innan pandemin och förmodligen gjorde inte det långa uppehållet dom någon vidare tjänst. Trots detta tror jag ändå mer på dom sistnämnda i denna fajt som säkerligen kommer att bli jämn ända in till slutet.

Tips: Villa Dalminé går vidare.

Tigre – San Martín de San Juan. Avspark: 23:15.

Tigre inledde säsongen bra, men har sedan dess haft svårt att hålla en jämn nivå och har dessutom hunnit med att byta tränare. Leds nu av Damián Martínez, som hade fina framgångar med Estudiantes BA för några säsonger sedan, och han gör sin första match i afton.

San Martín de San Juan vann sin förlorargrupp före Barracas Central och har ännu inte förlorat i årets turnering. Detta kommer att bli en knallhård fajt där jag tillslut lutar åt att Tigre tar sig vidare då man har en högre grundkapacitet i spelartruppen – men jämnt kommer det att bli.

Tips? Tigre går vidare. 

Estudiantes BA – Barracas Central. Avspark: 23:15.

Två kompetenta föreningar där Barracas har fått utstå mycket kritik under hösten då flera lag ansett att klubben har fått fördelar av domarkåren pga. att förbundets ordförande, Claudio Tapia, är supporter till föreningen. Har ändå kommit såhär långt pga. sportsliga bedrifter och kan bli en jobbig upplevelse för dom flesta lagen.

Estudiantes BA såg bättre i våras, innan pandemin, och då kom man ändå trea i sin vinnargrupp nu under hösten. Ett av dom bättre lagen offensivt. 

Tips? Estudiantes BA går vidare. 

Riestra – Temperley. Avspark: 00:00.

Två lag som inte lär gå särskilt långt i årets kvalspel. Tror ändå att Temperley vinner detta möte då man är numret större än Riestra som sett väldigt usla ut under hösten. Hursomhelst ska ni inte förvänta er någon sprudlande tillställning mellan dessa båda.

Tips? Temperley går vidare.

Agropecuario – Quilmes. Avspark: 01:10.

Agropecuario ledde sin grupp med två matcher kvar och hade en finalplats, men förlorade sedan båda matcherna. Har i grundet ett bra lag, men formen känns väldigt tveksam. Quilmes har varit ömsom bra – som bedrövliga. Dock känns det som att dom har kapaciteten att skrälla här.

Tips: Quilmes går vidare.