Två speciella klubbar möts i en väldigt speciell match

Två speciella klubbar möts i en väldigt speciell match. I Primera Nacional är vi nu framme vid en helt avgörande match om vilken förening som ska ta klivet upp till Liga Profesional. Platsen står mellan två väldigt speciella klubbar som båda varit igenom det ena och det andra under dom senaste säsongerna.

Senast Sarmiento var uppe i den argentinska högstadivisionen var 2016. Därefter har man vid flertalet gånger varit snubblande nära en uppflyttning och säsongen 2018-19 brände man tre stycken matchbollar till att gå upp.

Först hade man läget att dra förbi – och iväg ifrån Arsenal under den ordinarie ligasäsongen. Men man förlorade mot Nueva Chicago i sista omgången och det krävdes en avgörande match mot Arsenal om uppflyttningen. Väl där vann Sarandíklubben trots att Sarmiento, spelmässigt, var överlägsna sina motståndare.

I nästa kvalspel, samma säsong, fick man i finalen möta Central Córdoba ifrån Santiago del Estero. Men även denna gång satte Sarmiento krokben för sig själva och förlorade efter en dramatisk straffläggning. Nu är det kanske dags för lite upprättelse när man ska ta sig an Estudiantes Rio Cuarto. Men någon enkel uppgift lär det inte bli.

Estudiantes Rio Cuarto har ingen succékantad historia i bagaget. Faktum är att bortsett ifrån en treårsperiod på 80-talet har man uteslutande spelat i landets lägre divisioner. Det man kan stoltsera allra mest med är att föreningen var Pablo Aimars moderklubb och platsen han spelade på innan han tog språnget över till River Plate.

Så sent som för 6 år sedan spelade Rio Cuarto faktiskt så pass långt ner som i den argentinska fjärdedivisionen och flertalet av spelarna, i dagens trupp, har varit med på den snabba resan uppåt genom divisionerna. Sammanhållningen är därför stark och något som lagets främste målgörare den här säsongen, Bruno Sepúlveda, framhåller som en viktig ingrediens i framgången.

”Vi har alltid sammankomster och grillfester (asados) tillsammans som ger betydelse till laget. Vi anser det väldigt viktigt att vara enade”.

Estudiantes är fortfarande obesegrade i höstens ligaspel och har sett oerhört stabila ut även fast man inledde med fyra raka oavgjorda matcher.

Luis Ardente kom till Rio Cuarto-klubben inför den här säsongen och även han lyfter fram den fina sammanhållningen som en viktig punkt i föreningens framgångar.

”Ända sedan jag kom hit har jag upplevt att det är en otrolig sammanhållning i omklädningsrummet. Det är en fantastisk grupp där alla är taggade på att fortsätta utvecklas. Jag tror att vi tagit oss såhär långt eftersom vi alla kämpar tillsammans för samma mål och är väldigt hängivna i det vi gör”.

Ikväll spelas den avgörande finalen i Santa Fe på Unións hemmaplan. I potten ligger en plats i Liga Profesional. 90 minuter, plus en eventuell straffläggning, står mellan lagen och denna fantastiska belöning.

För förloraren är det inte helt över då dom går in i nästa kvalspel istället och får kämpa om den andra uppflyttningsplatsen. Men jag är ganska övertygad om att båda lagen vill säkra avancemanget redan ikväll.

Fotnot: Avspark är i afton klockan 23:15, svensk tid.