Javier Sanguinetti och hans Banfield

8 år som assisterande till Julio Falcioni har lett Javier Sanguinetti till att bli en av seriens mest intressanta tränare på 6 månader. På söndag väntar den första finalen mot Boca Juniors på 101 år för föreningen ifrån Buenos Aires utkanter. Där är just nu Javier Sanguinetti och hans Banfield.

Med vissa lag kan man omgående se att saker och ting klickar mellan spelarna. Det är som att dom var skapta för att spela tillsammans och vet precis vad deras medspelare ska göra vid rätt tillfälle. Under höstens ligassäong har Banfield varit just detta och lite till.

Man ska såklart vara försiktig och inte dra alldeles för stora växlar på en säsong som varit väldigt speciell med tanke på Corona-pandemin och allt vad det innburit. Samtidigt ska man inte heller tona ner när en, i sammanhanget, liten föreningen har presterat så pass bra som Banfield gjort och med en trupp, bestående av stora delar egna produkter, tagit sig hela vägen till en direkt final mot självaste Boca Juniors.

Banfield har bara vunnit en enda ligatitel under sin snart 125-åriga historia. Den kom 2009 och ironiskt nog var det mot Boca Juniors – på La Bombonera – som Banfield blev ligamästare. Vem som var tränare? Julio Falcioni såklart.

Numera är Falcioni manager i klubben medan Javier Sanguinetti tagit över rodret ifrån sin läromästare och ska försöka att förvalta hans arv när söndagens final mot Boca Juniors drar igång. Till sitt förförgande har han en sammansättning av spelare som visat upp ett fantastiskt spel under hela turneringen, betat av förening efter föreningen och faktiskt bara förlorat en enda match.

Här finns en härlig mix av olika spelartyper. Man har den kvicke, tekniske och oförutsägbara Mauricio Cuero på högerkanten. Den aviga, men ack så spelskickliga Bordagaray på motsvarande kant. Längs fram stångas Agustín Fontana. Den 24-åriga egna produkten har tagit stora kliv under hösten och utvecklats till en pålitlig målgörare. Med sina fem gjorda mål är han på samma antal som lagkamraten Giuliano Galoppo.

Den 21-årige, även han egenfostrade, mittfältaren är kanske Banfields största utropstecken under hela säsongen. Ifrån sin mittfältsposition har han gång på gång visat sin målinstinkt och framförallt sin mångsidighet i spelet. Banfield hade inte varit där man är idag utan Galoppo. Samtidigt är alla dessa spelare tillsammans huvudanledningen till att man nu står på gränsen till en historisk titel. Såklart med en viss Javier Sanguinetti vid sin sida.

”Jag har sagt till spelarna att dom måste njuta av detta ögonblick. Matcher som dessa dyker inte upp varje dag. Detta är första gången sedan 1920 som vi ska spela en final mot Boca Juniors”.

Angående hur Sanguinetti fått ihop saker och ting så pass bra, på så kort tid, väljer han att framhäva sina spelare som den största orsaken.

”Det är en process som tar sin tid. Dom unga spelarna är uppfostrade inom klubben, men har redan hunnit spela många matcher. Dom har utvecklat sina karaktärer, med den passionen dom implementerat, men samtidigt är det dom mest exprimentala spelarna i laget som speglat av sig på dessa och hjälper oss in på rätt väg. Dom är otroligt professionella allihop. Jag har använt mig av 22 olika spelare vilket gett oss många lösningar”.

Att Boca Juniors kommer till matchen med ett tungt uttåg ur Copa Libertadores i bagaget är ingenting som Sanguinetti tror kommer påverka storklubben nämnvärt inför helgens final.

”Uppriktigt sagt möter vi en väldigt stark motståndare. Boca har blivit utslagna ur Copa Libertadores, och därmed är lite blåslagna, men det är samtidigt Boca vi snackar om. Med sina krav, måsten och potential som dom har i sig. Ovan på det har dom en väldigt kapabel tränare och en trupp med många kvalitativa spelare. På det ena eller andra sättet kommer det att bli ett svårt test för oss”.

På söndag kan den tämligen lilla föreningen skriva ett nytt kapitel i sina långa historia. Detta gör man med Javier Sanguinetti vid sidlinjen och hans Banfield på planen.