Vad hände egentligen Boca?

Boca Juniors var en match ifrån finalen av Copa Libertadores. En match ifrån att få spela en helt avgörande match om att vinna denna åtråvärda titel som man jagat i snart 14 år. Men istället föll man ihop totalt mot Santos och blev statister i sin egen mardröm. Vad hände egentligen Boca? 

Det var en härdsmälta av sällan skådat slag. Boca lyckades egentligen inte med någonting förrän efter att Santos dödat matchen efter 56 spelade minuter. Redan i den första minuten gavs en tydlig signal om vad som väntade. Marinho dunkade på med ett avslut som träffade stolpen och hela Boca såg yrvakna ut. 

Santos var bättre på precis varenda detalj i spelet. Man låg rätt i positionerna, man pressade Boca och man kom, gång på gång, förbi på kanterna där Marinho och Yeferson Soteldo dribblade sig fram. Öppningsmålet kom däremot inte ifrån en särskilt van målgörare. Försvararen Pituca dök upp i Bocas straffområde efter att ett inledande avslut bromsats av Izquierdoz vänsterhand, och hade det inte blivit mål hade Santos förmodligen fått straff istället. 

Boca försökte komma in i matchen, men saknade spets i dom avgörande lägena. Tevez var egentligen den enda spelare offensivt som hotade Santos backlinje. Allt för ofta tappade Salvio och Villa boll, vilket gjorde att anfallen stannades upp innan dom ens hade börjat. Om första halvlek var krampaktig, ifrån Bocas sida, var dom inledande 11 minuterna efter pausen en total katastrof. 

Först dunkade Soteldo in 2–0 ifrån distans innan Marinho och Braga väggade sig fram till ett 3–0-mål. Santos spelade en fantastiskt fin fotboll samtidigt som Boca blev statister i sin egen mardröm. Salvios bolltapp vid upprinnelsen till 2–0 var ett typexempel på ett misstag som man inte har råd att göra såhär långt fram i turneringen – då blir man straffad på ett skoningslöst sätt.

Saker och ting blev såklart inte bättre när Bocas vänsterback, Frank Fabra, stämplade Marinho i magen och fick syna det röda kortet. Vi hade då endast spelat elva minuter av den andra halvleken och matchen var lika död som en överkörd hare på E6 mellan Anderslöv och Svedala. 

Sett över två matcher var Boca inte i närheten av att vara tillräckligt bra för att förtjäna en finalplats. Man måste definitivt ifrågasätta Russos laguttagningar och undra varför en formsvag Soldano valdes före en stekhet Ábila. Tevez och Soldano har visserligen fungerat bra tillsammans förut, men det blev nästan smärtsamt tydligt, när Ábila kom in efter timmen spelad, att han borde ha startat istället. 

Nu är äventyret i denna upplaga av Copa Libertadores över för Bocas del. För första gången sedan 2016 innehåller inte finalen av Sydamerikas största klubblagsturnering ett argentinskt lag. Vi får istället fokusera på Copa Sudamericana där det onekligen ser mer ljust ut för dom inhemska lagen ifrån Argentina.