Stor spelarflykt i River Plate?

Uttåget ur Copa Libertadores blev kulmen på en misslyckad säsong för River Plate – den första utan en titel under Marcelo Gallardos era som tränare. Följer en stor spelarflykt nu?

Returmötet mot Palmeiras blev visserligen en någorlunda värdig avslutning på en annars deppig säsong för River Plates del. Sedan Marcelo Gallardo tog över rodret som huvudtränare 2014 har River aldrig gått ett helt år utan en titel – 2020 blev det första. Förutom att man missade finalen av Copa Libertadores åkte man dessutom ut i Copa Diego Maradona och tappade finalplatsen till sina ärkerivaler Boca Juniors.

Med ungefär 1 månad kvar till den nya säsongen inleds riskerar Marcelo Gallardo – och hans River Plate dessutom att tappa stora delar av sin spelartrupp, eller åtminstone en ansenlig del av dom bärande pjäserna. 

Gonzalo Montiel ryktas vara på väg till Europa och då främst Roma samt Lyon. Högerbacken har presterat väldigt bra under säsongen och har förmodligen varit en av ligans allra bästa försvarare. Förutom att vara duktig defensivt är han dessutom en stor tillgång offensivt och har bidragit med många assist under dom senaste säsongerna. Det är därför, vid en ålder av 25 år, högst troligt att Montiel kommer att lämna River Plate under dom närmaste veckorna. 

Vidare finns det mycket som tyder på att Nacho Fernández kommer att lämna. Mittfältaren har kommit upp i ålder, men aldrig spelat utomlands, och har uttryckligen sagt att han gärna vill lämna klubben för ett mer lukrativt avtal. Samtidigt har det börjat sippra ut rykten som återigen placerar Enzo Pérez i Portugal och mittfältarens uttalande, efter matchen mot Palmeiras, indikerade på att den dörren inte är helt stängd trots att han har kontrakt till 2023. 

Därutöver finns det en del frågetecken kring Rafael Borré och Nicolás De la Cruz som både har utgående kontrakt till sommaren och ännu inte förlängt med River. Därmed är båda två tillåtna att redan nu diskutera med andra klubbar utan att den argentinska storklubben kan göra något åt saken.

Det kan också finnas anledning att nämna spelare som Javier Pinola och Leonardo Ponzio som båda börjar närma sig slutet av sina karriärier och frågan är om dom är sugna på ytterligare en säsong i storklubben.

Mycket kan ske under slutet av januari för River Plate och Gallardos del. Hur många bärande pjäser finns kvar när ligaspelet drar igång igen i slutet av februari?