Rivers finaldrömmar krossades av VAR

River Plate stod för en exemplarisk insats borta mot Palmeiras under gårdagen, var snubblande nära att ta sig vidare till en tredje raka Copa Libertadores-final när VAR gjorde inträde och krossade alla drömmar. Jag är rätt less på detta om jag ska vara ärlig. 

Jag vet inte hur det är med er, men varje gång jag ser en fotbollsmatch med VAR i vill jag slita ut ögonen ur mitt huvud. Gårdagen var inget undantag. 

Man ska givetvis vara ärlig och säga att domarens beslut var korrekt – Borré var offside i upprinnelsen till det bortdömda 3–0-målet. Men det är liksom inte poängen i allting. Poängen är att när det gäller VAR finns ingen gråzon – antingen är det rätt eller fel – och i min värld är fotbollen betydligt mer komplex än så. Själv målet som sådant är regelrätt och ingen, absolut ingen, på hela arenan hade sett Borrés tånagel som var offside. Ingen. 

River var annars dominanta under hela matchen och var allt det som Palmeiras hade varit under det första mötet i Avellaneda. Man pressade sina motståndare högt, skapade många målchanser och tog också ledningen med såväl 1- som 2–0, genom Rojas och Borré, under den första halvleken. 

När sedan Montiel tryckte dit 3–0, strax efter pausvilan, var dubbelmötet helt lika igen. Det var fram tills VAR klev in i diskussion. Trots att målet blev annullerat fortsatte River sin jakt på ett 3–0-mål. Samtidigt fick Rojas sitt andra gula kort och fick lämna planen. Några minuter senare föll Matías Suárez i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Montiel la upp bollen på elvameterspunkten, men återigen skulle VAR kliva in och ta bort Rivers möjligheter till att ta sig in i dubbelmötet. 

Enligt VAR-rummet var där ingen kontakt på Matías Suárez, vilket var i stort sett omöjligt att se på ungefär 200 reprisbilder, och domaren gick på VAR:s linje. Personligen kändes det mer som straff ju fler gånger jag såg repriserna och när det hände live var det inget tvivel om att det skulle vara straff. 

Men trots att ha blivit bortdömda vid två tillfällen, och trots att man var reducerade till tio man, gav inte River upp. Outtröttliga krigande man på och fortsatte att skapa oreda hos Palmeiras försvar. I den elfte tilläggsminuten ropade argentinarna återigen på straff, men efter ytterligare en VAR-kontroll friade domaren även denna gång. 

Sett över två matcher tycker jag faktiskt att River förtjänade att ta sig till final. Man gjorde ingen bra match i Argentina, men körde fullkomligt över Palmeiras i Brasilien på ett sätt som förtjänade mer än vad man i slutändan fick. VAR blev kvällens stora snackis, som så ofta numera inom världsfotbollen. 

Jag kommer aldrig att vänja mig vid det och om jag ska vara helt ärlig är jag ganska less på det.