Boca Juniors mot Santos i ett stökigt returmöte

Boca Juniors och Santos drabbar samman i Brasilien under onsdagskvällen i returmötet av Copa Libertadores-semifinalerna. Efter förra veckans möte är det vidöppet om vem som ska ta sig vidare till finalen på Maracaná.

Själva matchen för en vecka sedan, på La Bombonera, var inte någon uppseendeväckande tillställning. Båda lagen spelade en väldigt stängd och tillknäppt match som slutade mållöst. Däremot skedde det många saker runtomkring drabbningen som bidrog till att piska upp stämningen inför returen.

Santos var förbannade över en, enligt dom, solklar straff som domarna hade ignorerat. Samtidigt antydde man också att deras spelarbuss skulle ha blivit attackerad med stenar inför matchen – något som busschauffören, för övrigt en f.d. chaufför till Bocas buss, dementerade. 

Utöver detta testades två Santos-spelare positivt för Coronaviruset efter matchens slut. Detta fick Boca att misstänka att Santos hade, medvetet, dolt dessa fall och därmed brutit mot CONMEBOL:s regelverk. Santos tränare, Cuca, uttalade sig omgående kring Bocas anklagelser och menade att detta enbart var ett försök till att flytta fokus ifrån domarens misstag runt den uteblivna straffen.

Stämningen har sedan dess piskats upp ordentligt och under natten mot onsdagen sköts ett stort antal fyrverkeripjäser utanför Bocas spelarhotell i Brasilien. Ikväll står en plats i finalen av Sydamerikas största turnering på spel och båda lagen kommer kunna ställa upp med starkast möjliga lag. Boca har glädjande nog återigen Jorman Campuzano i startelvan efter att mittfältaren missat den första matchen pga. en skada han ådrog sig i derbyt mot River Plate. 

Förmodad startelva för Boca: Andrada: Jara, López, Izquierdoz, Fabra: Salvio, Campuzano, Capaldo, Villa: Tevez, Soldano. 

**

Boca Juniors har aldrig mött Santos på deras ordinarie hemmaplan, Vila Belmiro, i en tävlingsmatch förut. Detta eftersom den brasilianska storklubben alltid annars valt att spela på Maracaná eller Morumbi, i Copa Libertadores, då publikkapaciteten är så pass mycket lägre på Villa Belmiro. Men när det nu ändå inte är tillåtet med någon publik, till följd av Corona-pandemin, väljer man att spela hemma i Santos. 

Däremot har Boca spelat två träningsmatcher på denna spelplats, men det var väldigt längesedan. Första gången var 1956 – då förlorade man med 3–2 – och den andra gången slutade 1-0 till Boca, 12 år senare. 

**

Matchen i afton har avspark klockan 23:15, svensk tid.