Upplösningen i Primera Nacional: Pablo Aimars moderklubb – bara en match ifrån uppflyttning

Primera Nacional spelades färdigt under helgen – och måndagen. Bland resultaten fick vi fram två finalister som nu ska slåss om den första av två uppflyttningsplatser till Liga Profesional. 

Det blev en dramatisk söndag – och måndag i Primera Nacional. Många mål föll och det svängde rejält om vilka som skulle knipa dom två finalplatserna där den första uppflyttningen ska avgöras. I den första gruppen ledde Platense, inför söndagens matcher, före såväl Estudiantes Rio Cuarto som Agropecuario på målskillnad. När Platense sedan tog ledningen med både 1 – och 2–0 innan halvtidspausen var det nog många som trodde att dom skulle knipa den första finalplatsen. 

Men Estudiantes Rio Cuarto villa annorlunda. Pablo Aimars moderklubb smällde dit fyra mål på Agropecuario under den andra halvleken och, med besked, tog man hand om den första finalplatsen. Samtidigt släppte Platense in ett mål mot Temperley och tappade ytterligare i målskillnadskampen. 

Imponerande av Estudiantes RC som inledde den här säsongen med fyra raka oavgjorda matcher, men som efter det har vunnit dom tre sista. Därmed är dom alltjämt obesegrade i höstens turnering. För Platenses del blev andraplatsen ett helt okej tröstpris då detta innebär att man kommer gå in lite längre fram i kvalspel nummer två. Mer om detta längre ner i texten.

Estudiantes RC kommer att ställas mot Sarmiento i finalen. Föreningen ifrån Junín – Evita Peróns hemstad – spelade en helt avgörande match mot Atlético Rafaela under söndagen på bortaplan. Tillställningen slutade mållöst och detta innebär att Sarmiento behåller sin plats som gruppetta och får glädjen att spela en final till helgen. 

**

Förloraren, i finalen, kommer att gå in i kvalspel nummer två och det är detta som vi nu ska prata lite extra om. 

Lagen ifrån plats 3–8 i vinnargrupperna, samt dom två översta ifrån förlorargrupperna går in i kvalspelet som böjar med åttondelsfinaler. Här delas matcherna upp utefter hur dom placerade sig under ligasäsongen i sina respektive grupper. Såhär kommer den första rundan att se ut:

Defensores de Belgrano – Instituto.

Deportivo Riestra – Temperley.

Estudiantes BA – Barracas Central.

Deportivo Morón – Villa Dalminé.

Agropecuario – Quilmes.

Gimnasia Mendoza – Ferro Carril Oeste.

Tigre – San Martín de S.J.

Atlanta – San Martín de Tucumán. 

Enkelmöten är det som gäller på neutral plan där vinnarna går vidare till nästa runda medan förlorarna åker ut. Därefter väntar nya enkelmöten på neutral plan, hela vägen tills det endast återstår ett lag. Sen blir det lite mer komplicerat. 

Parallellt spelas nämligen ytterligare ett kval. Men där endast tre lag kommer att delta. Därmed har dom färre matcher till finalen och i sin tur då själva uppflyttningen. 

Vilka är då dessa tre lag? 

Först ska Platense och Atlético Rafaela mötas som båda kom tvåa i sina vinnargrupper – därmed går dom in i motsvarande semifinal för övriga lag ovan. Därefter ska vinnaren mellan dessa två möta förloraren av finalen – mellan Sarmiento och Estudiantes Rio Cuarto som avgör vilket som blir det första laget att gå upp – i en match som i sin tur får fram den första av två finalister i den andra finalen. 

Där möter man som sagt det enskilda laget som är kvar efter att samtliga av dom första 16 lagen gjort upp i enkelmöten. Har ni hängt med såhär långt – då säger jag grattis!

Finalen mellan Sarmiento och Estudiantes Rio Cuarto spelas på lördag klockan 23:10, svensk tid, på Unións hemmaplan Estadio 15 de Abril. Övriga matcher i uppflyttningskvalet (åttondelsfinalerna här ovan) ser ut att samtliga spelas på lördag klockan 22:00, men jag skulle misstänka att detta ännu inte är helt bestämt. 

**

Hur tror jag då att det kommer att gå i kvalspelet? 

Först och främst tror jag att Sarmiento vinner över Estudiantes Rio Cuarto. Detta trots att dom sistnämnda har sett starka ut på slutet. Sarmiento har varit snubblande nära Liga Profesional under flera säsonger och det känns som att det är dags för dom nu.

I det andra kvalet tror jag att Atlanta kan smyga med rätt länge om man får ordning på sitt försvarsspel lite bättre. Barracas Central är en outsider och Defensores de Belgrano har varit det kanske bästa laget av samtliga av dessa 16 föreningar. Men när allt kommer omkring tror jag att något av Platense, Atlético Rafaela, eller förloraren av den första finalen tar den andra uppflyttningsplatsen. I dessa lag finns trots allt den största kvalitén och vägen är betydligt kortare.