Krönika: Jag börjar misstänka att tränarna inte är problemet

Mariano Soso är inte längre huvudtränare för San Lorenzo. Under måndagen fick han beskedet att hans kontrakt sägs upp med omedelbar verkan. Därmed blir han den åttonde tränaren på fem år att lämna storklubben. Jag börjar misstänka att tränarna inte är problemet.

Soso hann nätt och jämnt passera tio tävlingssmatcher för San Lorenzo innan ledningen sett tillräckligt. Tränaren blev ytterligare en i mängden av ledare som offrats på storklubbens tränaraltar. Det är inte utan att man börjar fundera på om det verkligen är hos alla dessa tränare som det största problemet ligger.

San Lorenzo har inte vunnit en stor titel på snart 7 år. Det var i augusti 2014 som föreningen, då ledda av Edgardo Bauza, lyfte pokalen i Copa Libertadores på hemmaplan. Sedan dess har titeltorkan lämnat storklubbens pokalskåp ödsligare än en storstad under Coronarestriktionerna.

Man var visserligen framme i finalen av ligaspelet 2016 mot Lanús, men blev totalt utspelade av en mycket skickligare motståndare. Vad har då gått fel sedan 2014?

Såklart många saker, men det kanske mest tydliga har varit att man inte haft ordentligt med tålamod när det gäller en enda tränare. Inte någon av dessa har egentligen fått en ärlig chans att implementera sin spelidé utan har fått sparken så fort resultaten inte har levererats omgående.

Därtill har rekryteringarna av spelare inte alls fallit väl ut. Det är väldigt få nyförvärv under dessa snart 7 år som varit tillfredsställande. Antingen har dom inte presterat på planen eller så har dom inte klickat med övriga i spelartruppen. Många spelare har bara runnit mellan fingrarna och försvunnit innan dom knappt ens har hunnit dra på sig matchtröjan.

Slagsmålet i omklädningsrummet, under gårdagen, kanske kan ses som en petitess i sammanhanget. Men det är en tydlig signal på en förening som inte alls mår bra just nu. En storklubb som inte vunnit titlar på snart 7 år och som återigen ska börja om ifrån noll, med en ny tränare, inför den kommande säsongen.

San Lorenzo har stora problem just nu som man måste lösa. Tränarna i sig själva är inte ett av dessa. Man måste gå högre upp i hierarkin och fråga sig själva i vilken riktning man vill röra sig framöver. Just nu är man nämligen inte i närheten av sina glansdagar.