Banfield till final mot Boca – Talleres utslagna med flaggan i topp

Såväl Banfield som Talleres vann sina respektive matcher under gårdagen vilket renderade i att Banfield tar hand om den andra finalplatsen i Copa Diego Maradona. Där kommer man att få möta Boca Juniors.

Det började ganska dramatiskt, men i slutändan var Banfield en värdig och ganska bekväm finalist. Den dramatiska aspekten inleddes egentligen redan innan mötet mellan Colón och Talleres i Santa Fe. Regnet vräkte ner och i dom flesta andra länderna, runt om i världen, hade domaren ställt in matchen – men inte i Argentina. Det spelade ingen roll att det låg stora pölar med vatten på planen, vid matchstarten, och att bollen knappt rullade. Vi kör på som vanligt var inställningen ifrån domarteamet. 

Efterhand slutade det dock regna och vattnet sjönk faktiskt också undan allteftersom. Under den första halvleken var Talleres det klart bästa laget och tog också ledningen genom Diego Valoyes. Colombianen växer för varje match som går och har varit en av höstens många höjdpunkter i Córdobaklubben.

Colón såg faktiskt, inledningsvis, ganska trötta – och ointresserade ut. Parallellt stod Banfield och San Lorenzos match fortfarande 0–0 och i detta läge var Talleres finalister. Men i halvlekens slutskede ändrades detta ganska snabbt. Banfield tog ledningen genom Bordagaray efter ett vackert inspel av Cuero. Yttern tog sig vackert fram på sin högerkant och hittade in till sin anfallskollega i mitten med ett väldigt precist inlägg. 

I början av den andra halvleken utökade Talleres sin ledning till 2–0 genom ytterbacken Nahuel Tenaglia, och svaret ifrån Banfield dröjde sedan inte särskilt länge. Efter dryga timmen spelad hittade ett inspel in till Agustín Fontana som tryckte dit bollen på halvvolley – otagbart för Monetti i San Lorenzos mål. Bortalaget stack sedan visserligen emellan och reducerade genom högerbacken Salazar, samt hade några fina lägen till en kvittering, men i slutändan var det inget snack om vilket lag som var bäst. 

Parallellt reducerade Colón mot Talleres genom Sandoval, men det hade egentligen ingen betydelse. Under matchens sista minuterar pangade nämligen Banfield in ytterligare två stycken mål – först en frispark av Martín Payero (som f.ö. var utlånad till Talleres ifjol) och sedan ett lågt avslut längs marken ifrån Juán Álvarez. 

Banfield fortsätter att imponera under denna framgångsrika säsong och är nu framme i en final mot Boca Juniors, som kommer att spelas under den kommande helgen. För Talleres del avslutar man säsongen med flaggan i topp och även om besvikelsen såklart finns där, över den missade finalplatsen, kommer man säkerligen att se tillbaka på höstens ligaspel med stolthet och glädje.