Boca till final trots 2-2 mot Argentinos

Tre lag hade chansen att knipa en finalplats under gårdagen, två lag gjorde vad man kunde förvänta sig av dom och ett föll ihop totalt. Detta var en lördag som hade det mesta.

Argentinsk fotboll har onekligen behållit sin charm genom åren. Den moderna fotbollen har försökt så smått att trycka sig in, men än så länge har den inte riktigt lyckats. Det finns många saker som fortfarande sker i denna liga som aldrig skulle ske någon annanstans. Gårdagen var ett exempel på detta.

När Argentinos Juniors och Boca var på väg in i slutminuterna på en rafflande tillställning, som gällde en finalplats i Copa Diego Maradona – då gick strömmen på arenan som bär samma namn som turneringen. Man kan se det som något ironiskt eller en indikation på att denna märkliga säsong givetvis skulle avslutas lika konstigt som den började. Men åtminstone är något sig likt i denna upp – och nedvända värld.

Matchen innan dess hade bjudit på en enorm dramatik. Argentinos fick en smakstart när man tog ledningen redan efter 10 minuters spel genom Diego Sosa. Med tanke på att Rivers match, just då, stod 0-0 var Argentinos i final.

Men Boca vaknade till liv och deras bäste spelare under höstens ligaspel, Ramón Ábila, var såklart återigen på målhumör. Dock var det inte han som satte kvitteringen efter 24 spelade minuter. Det var istället Mauro Zárate – anfallaren som inte gjort mål på över 1 år i Boca höll sig framme och jublet efteråt signalerade lättnaden över att måltorkan äntligen var över.

Zárate firar ett efterlängtat mål.

Ungefär samtidigt hade Independiente, parallellt, chockat River Plate med att göra 1-0 genom den 18-årige supertalangen Alan Velasco. Anfallaren har tagit enorma kliv under denna säsong och har fått stort förtroende ifrån tränaren Pusineri.

Samme Velasco hann sedan dessutom göra 2-0 innan Boca plötsligt fick en straff. Den f.d. Talleresbacken Carlos Quintana tog bollen, något olyckligt, med handen och domaren pekade på straffpunkten. Ábila stegade fram, men halkade i avslutningstillfället och skickade bollen högt över ribban.

Ställningen i halvlek var som sådan att tack vare Independientes 2-0 mot River, och det oavgjorda resultatet på Estadio Diego Armando Maradona, var Boca vidare till final. Detta cementrerades ytterligare när Ábila tog sin revansch, dryga kvarten in i den andra halvleken. En usel bakåtpass ställde Ábila i ett friläge mot Argentinos målvakt Lucas Chavez. Anfallaren rundande målvakt och rullade sedana kyligt in ledningsmålet. Där och då kändes allting klart. Men Argentinos gav inte upp.

Man pressade på framåt och med tre minuter kvar kom kvitteringen genom den ovane målgöraren Fausto Vera. Med ett knallhårt distansskott, längs med marken utanför straffområdet, tryckte mittfältaren dit kvitteringen. Sen gick strömmen. Ett längre uppehåll väntade och samtidigt stod det klart att River förlorat mot Independiente med 2-0.

Alan Velasco blev dubbel målgörare mot River Plate under gårdagen.

När väl lyset kom tillbaka blev det över 10 minuter tillägg varvid Argentinos lyckades få en utvisning innan domaren blåste av matchen. Poängen innebär att Boca Juniors är klara för finalen av Copa Diego Maradona.

Argentinos ska vara otroligt nöjda med sin insats och sin säsong i stort. Hatten av för Diego Dabove och hans spelartrupp. Känslan kring River Plate är att dom just nu befinner sig i fritt fall. Måhända har även eran med Gallardo nått sitt slut?