It’s time to say goodbye

Ikväll gör Sebastían Beccacece sin sista match som huvudtränare för Racing Club. Det blev lite drygt ett år i storklubben för den hårfagre tränaren. 

Efter att Diego Milito meddelat sin avgång, som sportchef för storklubben, dröjde det inte länge innan Beccacece gjorde detsamma. Tränaren har varit pressad under en längre tid, då resultaten varit svajiga, och frågan är om han inte förekom att bli avskedad. På presskonferensen vid sin avgång sa han följande.

”Jag lämnar med den personen som tog hit mig. Jag har alltid gjort såhär under min karriär. Jag är trogen mot min känsla”.

Beccacece kom till Racing Club under december 2019. Han skulle försöka att förädla det som Eduardo Coudet lämnat efter sig och förväntningarna på tränaren, som åstadkommit fina saker med Defensa y Justicia, var stora. Men tiden i Racing har inte varit någon succé för tränaren. Året inleddes dock positivt med den heroiska derbysegern mot Independiente där Racing, med två man mindre, ändå lyckades vinna mot sina ärkerivaler. 

Men när nu Beccaceces tid i storklubben ska summeras är derbymatchen ett av få glädjeämnen som han kan ta med sig. Pandemin satte stopp för fotbollen i mars och när ligafotbollen drog igång igen i oktober var Racing inte alls med på noterna. Det dröjde bara tre matcher in på säsongen innan Beccacece hade kastat alla planer på att fortsätta slåss om ligaguldet och satsade istället allt krut på Libertadores.

I denna turnering såg det visserligen stundtals ganska lovande ut. Man tog sig vidare ifrån gruppen på ett relativt komfortabelt vis och man slogs sedan ut fjolårsvinnarna Flamengo i åttondelsfinalen efter straffar. Men sedan kom kvartsfinalen mot Boca och mönstren började gå igen. 

Racing vann visserligen det första mötet på hemmaplan med 1–0, men returen på La Bombonera var en uppvisning i håglöshet. Boca dominerade matchen fullständigt och borde förmodligen ha vunnit med flera mål än 2–0. Racing såg helt borta ut och efter denna matchen tappade Beccacece det lilla förtroende som han hade kvar hos såväl spelartruppen, supportrarna som styrelsen. Även med några veckors distans har tränaren svårt att förklara genomklappningen på La Bombonera.

”Fortfarande har vi inget svar på vad som hände i returen mot Boca. I det första mötet gjorde vi en fin insats, men i returen blev inget som vi hade tänkt oss. Det är den frustation som finns kvar hos oss tränare och hos spelarna. Vi fick inte kontroll över bollen. Deras straff slog undan benen på oss också och vi fick inte tillbaka kraften”. 

När Beccacece ikväll gör sin sista match som huvudtränare för Racing, hemma mot Newell’s Old Boys, sätts det punkt för en kortare epok i föreningen. Summan av tränarens prestation får anses vara underkänd och man kan konstatera att han nu misslyckats kapitalt med såväl Racing Club – som deras ärkerival Independiente. Kanske passar helt enkelt inte Beccaceces tränarstil in i en storklubb? 

Det går nämligen inte att bortse ifrån att han gjorde det riktigt bra med Defensa y Justicia, under våren 2019, och tog dom till en historisk andraplats i tabellen – faktiskt precis bakom just Racing Club.