Allt inför avslutningen av Primera Nacional

Under den kommande helgen ska Primera Nacional avgöras, eller det ska åtminstone utkristaliseras vilka två som ska spela en avgörande finalmatch och vilka som ska gå in i kvalspel nummer 2. Här är allt ni behöver veta inför avslutningsomgången.

Det kommer onekligen att bli dramatiskt när det ska avgöras vilka två lag som ska få spela en final om den första uppflyttningsplatsen till Liga Profesional. I skrivande stund har sex lag chansen att nå en av dom två finalplatser inför den allra sista omgången.

Om vi går grupp för grupp är det jämnast i Grupp A där fyra lag har chans till en finalplats. Tre stycken lag placerar sig allihop på 10 poäng, men där just nu Platense leder på en något bättre målskillnad än både Estuduantes Rio Cuarto och Agropecuario. Precis därbakom, på nio poäng, finns CA Estudiantes.

Såhär är ställningen i Grupp A inför den sista omgången:

Platense. 10p. +3.
Estudiantes Rio Cuarto. 10p. +2.
Agropecuario. 10p. +/-0.
CA Estudiantes. 9p. +2.

Platense tar sig an Temperley på hemmaplan medan Estudiantes Rio Cuarto och Agropecuario möts i sista omgången. Annars ska CA Estudiantes bege sig till Ferros hemmaplan för att försöka få med sig tre poäng hem.

Platense – Temperley.
Estudiantes Rio Cuarto – Agropecuario.
Ferro – CA Estudiantes.

I Grupp B står finalplatsen enbart mellan Sarmiento, som leder, och Atlético Rafaela. Dom båda möts på Rafaelas hemmaplan där Sarmiento tar platsen vid seger, och oavgjort, medan Rafaela behöver vinna.

Sarmiento. 14p. +4.
Atlético Rafaela. 13p. +5.

Detta är vinnargrupperna som utgörs av dom 16 lagen som låg överst i sina respektive zoner när ligaspelet tog paus i våras till följd  av Corona-pandemin. Därför är alla dessa garanterade en plats i kvalspelet, om den andra uppflyttningsplatsen, oavsett var man kommer.

Däremot kan det vara positivt att komma tvåa då man i sådana fall går in i kvartsfinalerna istället för åttondelsfinaler. Övriga lag från plats 3-8 går in i åttondelsfinalerna där dom ackompanjeras av ettan, samt tvåan, i förlorargrupperna. Här är det också jämnt om dom fyra platserna.

I Grupp A placerar sig Barracas Central överst på 14 poäng följt av San Martín de San Juan på tolv och Belgrano på elva. Dom två översta går vidare till kvalspelet om uppflyttningsplatserna medan resten är utslagna och säsongen är avslutad.

Barracas Central – Nueva Chicago.
Guillermo Brown – San Martín de S.J
Belgrano – Alvarado.

I Grupp B är ännu fler lag inblandade vilket gör avslutning än mer spännande. Almagro inledde säsongen suveränt, leder gruppen, men har också börjat hacka på slutet. Där bakom återfinns Instituto, Quilmes, Brown Adrogue och Santamarina – alla fem har chansen att ta sig vidare.

Almagro. 12p. +4.
Instituto. 11p. +2.
Quilmes. 10p. +1.
Brown Adrogue. 9p. +2.
Santamarina. 9p. +1.

I den avslutande omgång möts dessutom Quilmes och Brown Adrogue, vilket såklart spetsar till det ytterligare.

Almagro – Chacarita Juniors.
All Boys – Instituto.
Gimnasia Jujuy – Santamarina.
Quilmes – Brown Adrogue.

Samtliga matcher i Primera Nacional spelas på söndag med start klockan 21:10, svensk tid. Dom flesta matcherna går att se gratis på TyC Sports play-sida.

Kvalspelet inleds sedan under den nästkommande veckan, med direkta utslagningsmatcher på neutral plan, och pågår till den siste januari.