Unión vann, San Lorenzo föll ihop och Talleres gulddrömmar lever vidare

Måndagen i Argentina bjöd på både det ena och det andra – ömsom misär som glädje präglade årets första måndag. 

Först ut var ett ganska anonymt – och betydelselöst möte mellan Aldosivi och Unión i Mar del Plata. Hemmalaget har inte haft en av sina mer minnesvärda säsonger medan bortalaget har haft några fina toppar som man definitivt kan ta med sig. 

Gårdagens möte, och resultat, blev någonting som kändes ganska logiskt sett till respektive lags prestationer under höstens ligaspel. Unión tog snabbt tag i taktpinnen och tog också ledningen redan efter sex minuter genom 21-årige Mauro Luna Diale. Det såg inte riktigt ut som att Aldosivi hade vaknat, utan istället fick man direkt en kalldusch som kastade om deras matchplan rejält.

Men laget ifrån Mar del Plata åt sig succesivt in i matchen och man hittade också en kvittering, på straff, med dryga tio minuter kvar av tillställningen. Francisco Grahl tryckte dit elvameterssparken, förbi en chanslös Moyano. Men Unión var inte nöjda och tillfreds med ett oavgjort resultat. 

Martín Canete skruvade dit ett otroligt elegant avslut på en frispark strax utanför straffområdet. Juan García fastställde sedan slutresultatet till 3–1 under matchens allra sista minuter. Därmed har Unión skrapat ihop sju poäng under det andra gruppspelet och placerar sig tre poäng bakom ledande Rosario Central. Aldosivi å sin sida står kvar på endast tre inspelade poäng. 

**

Kvällens andra match spelades mellan San Lorenzo och Gimnasia på Nuevo Gasómetro i Buenos Aires. Vid seger skulle ett Coronastukat San Lorenzo fortfarande ha haft en potentiell chans att nå en finalplats inför den avslutande omgången. Dessvärre för deras del blev det inte så.

San Lorenzo hade mer boll än Gimnasia, men det var bortalaget som skapade dom farligaste målchanserna. Nicolás Contín var snubblande nära att trycka dit ett ledningsmål för gästerna redan under den första halvleken, men det skulle dröja till matchens slutskede innan målen började trilla in. Först fixade Eric Ramírez 1–0 till Gimnasia efter en fin passning av Ayala, innan San Lorenzo kvicknade till och kvitterade genom Ángel Romero – framspelad av tvillingbrorsan Óscar. 

Där och då trodde nog förmodligen dom flesta att San Lorenzo skulle trycka på för ett segermål. Men istället blev det tvärtom. Inhoppande Lucas Barrios höll sig framme på ett inspel inne i straffområdet och med hemmalagets målvakt Monetti bortspelad kunde han enkelt trycka dit segermålet. 

Därmed släcktes San Lorenzos titeldrömmar och nu återstår endast en betydelselös avslutningsmatch mot gruppettan Banfield. 

**

Måndagens tredje – och sista match var en riktig smällkaramell mellan gruppettan Banfield och grupptvåan Talleres på Estadio Mario Alberto Kempes i Córdoba. För Talleres del var förutsättningarna ganska klara. Vid seger skulle möjligheterna till en finalplats fortfarande leva vidare, medan oavgjort – samt förlust skulle släcka alla dess drömmar.

För motståndet stod ett Banfield som överraskat alla denna säsong. Man har spelat en fin fotboll och hade endast besegrats av River Plate under höstens ligaspel. Detta var fram tills mötet med Talleres under gårdagen. 

Hemmalaget tog ledningen genom Franco Fragapané redan efter fyra minuter. Diego Valoyes dribblade sig förbi på högerkanten och hittade in med ett utsökt inlägg till Fragapane som kunde nicka dit ledningsmålet. Banfield hade även dom sina chanser och kunde kvittera genom Giuliano Galoppo, en av höstens största utropstecken, på nick.

Tomás Pochettino har varit en av Talleres bästa spelare, under dom senaste veckorna, och det var också han som skickade dit 2–1 för hemmalaget precis innan halvtid. Återigen var det Diego Valoyes som hittade fram med en elegant passning. 

Banfields chanser till att återigen hitta in i matchen stökades till en aning av att Luciano Lollo drog på sig sitt andra gula kort under inledningen av den andra halvleken. Med en man mer ökade Talleres trycket framåt och var snubblande nära att utöka sin ledning till 3–1. Men istället för ytterligare ett hemmamål lyckades Banfield få fram en straff som Juan Álvarez rullande in, säkert, till 2–2.

Talleres såg inte ut att ha mer energi kvar i kroppen, men efter en heroisk dribblingsfärd av 19-årige Favio Cabral, på kanten, lyckades han få in bollen i straffområdet och på volley smällde Diego Valoyes – matchens gigant – dit 3–2 för hemmalaget. Vilt jubel uppstod och Talleres gulddrömmar är alltjämt levande.

Detta var en genomgående väldigt underhållande tillställning mellan två stycken lag som har imponerat stort den här ligasäsongen. Nu återstår en rafflande avslutning där Banfield fortfarande har allt i egna händer, leder med en poäng, när man ska ta sig an San Lorenzo på hemmaplan. För Talleres del väntar en bortamatch mot Colón som man måste vinna för att ha chans till en finalplats. Dramatiskt värre!