Gallardo söker revansch efter 21 år

För 21 år sedan gjorde River Plate och Palmeiras upp senaste gången i Copa Libertadores-sammanhang. Den gången med Gallardo i laget som spelare och med brassarna som slutgiltiga segrare. Får River och Gallardo revansch denna gången istället?

Senaste tillfället som River Plate och Palmeiras stötte på varandra i Copa Libertadores-sammanhang var 1999 då dom båda drabbade samman i semifinalerna av det årets turnering. Argentinarna vann det första mötet på Estadio Monumental med 1–0 efter mål av Sergio Berti, men returmötet i Brasilien blev en härdsmälta för River Plate.

Palmeiras skickade ut sina motståndare med hela 3–0 och Los Millonarios, som f.ö. tränades av Ramón Díaz vid detta tillfället, fick åka hem tomhänta ifrån Brasilien. I detta River Plate fanns en 23-årig Marcelo Gallardo med.

Gallardo mot Palmeiras 1999 – då som spelare.

Detta var hans sista Libertadores-turnering innan han inledde sitt Europaäventyr med AS Monaco i Frankrike. Han kom senare hem igen till River Plate och spelade fler Libertadores-turneringar med storklubben. 

Det återstår därför att se om River Plate och Gallardo kan få lite rättmätig revansch såhär 21 år senare. Faktum är att Palmerias har plusstatistik mot River även om man väger in Copa Mercosur i bilden. Där möttes man såväl 1999 som 2001 – med tre oavgjorda och en förlust som resultat för argentinarna.

På plussidan kan man väga in att Gallardo, som tränare, har ett väldigt fint facit mot just brasilianska lag. I direkta utslagningsdubbelmöten, eller finaler, har faktiskt River Plate, under Gallardos era i klubben som tränare, bara förlorat en och det var i förra årets final mot Flamengo.

Fortsätter denna positiva trend även i årets turnering?