Alphonse Tchami gjorde mål på River men lärde sig aldrig att dricka mate

Alphonse Tchami hann spela med Maradona och göra mål på River Plate trots att epoken i Boca Juniors blev kortvarig. Än idag följer den f.d. kamerunske landslagsmannen storklubbens matcher ifrån andra sidan Atlanten.

Det var förmodligen inte särskilt många supportrar till den argentinska storklubben som visste vem Alphonse Tchami var innan han skrev på för föreningen under den andra hälften av 1994.

Anfallaren Tchami spelade vid denna tidpunkt för danska Odense och befann sig på ett träningsläger i Rio de Janeiro när Boca plötsligt fångade in honom. Väl framme på den argentinska flygplatsen Ezeiza blev anfallaren överväldigad över alla journalister – och supportrar som väntade på honom.

Ganska snabbt blev han också en favorit bland föreningens supportrar och det gjorde såklart sitt till att han stod för två stycken mål redan i sin debut på La Bombonera mot Newell’s Old Boys. Men det som kanske cementrerade honom än mer i Bocas historia var målet som kom mot ärkerivalen River Plate i juni 1995.

Derbyt spelades på Estadio Monumental och efter att River Plate tagit ledningen under den första halvleken smällde Boca Juniors in fyra mål under den andra. Ett av dessa stod Tchami för och överlag fungerade sammarbetet med Manteca Martínez väldigt väl. Manteca var f.ö. den person som försökte lära den kamuranske anfallare att dricka mate – argentinskt te – men utan att lyckas.

”Jag ser alltid till att ha en burk med ‘dulce de leche’ i huset då jag och min dotter älskar det. Dessutom köper jag argentinskt kött på den lokala restaurangen här i Frankrike. Men mate har jag inte lyckats lära mig att gilla. Detta trots att Manteca drack det konstant – morgon, lunch och middag”.

Tchami lämnade Boca Juniors efter att ha fått sparsamt med speltid under såväl 1996 – som 1997. Detta trots att hans målsnitt var hyfsat bra. Dock sammanföll hans tid i Boca med att Claudio Caniggia anlände till föreningen och konkurrensen i storklubben tätnade. Det som Tchami däremot kunde glädjas över var att han fick äran att dela omklädningsrum med såväl Maradona som den hårfagra anfallaren Caniggia.

”Efter Boca är Barcelona den klubb som jag tycker mest om. Jag är en stor supporter till Messi – han är ett geni. Men jag håller Maradona högre än Messi eftersom jag spelade ihop med honom”.

Totalt blev det 50 främträdande och 11 gjorda mål i Boca Juniors, för Tchamis del, innan han lämnade för tyska Hertha Berlin 1997. Målet mot River Plate blev såklart höjdpunkten på en relativt kort vistelse i storklubben.

Inför lördagens Superclásico la Tchami ut en bild på sin Instagram-profil med texten ”Idag spelar Boca – Vamos!”.