Blir Zielinski ny tränare i Estudiantes?

Ricardo Zielinski har meddelat att han kommer lämna Tucumán när Copa Diego Maradona är över under mitten av januari. Blir Estudiantes hans nästa äventyr?

Många, jag inkluderat, har länge ansett att Ricardo Zielinski kan vara Argentinas mest underskattade tränare. Han har lyckats skapa stordåd med små medel och nått framgångar på platser som verkade omöjligt att uppnå något på.

Belgrano tog Zielinski till Copa Sudamericana för första gången någonsin i föreningens historia. Innan dess hade han tagit upp dom till Primera Division efter ett dramatiskt kval mot River Plate. Än idag är han väldigt uppskattad bland föreningens supportrar och ansedd som en av klubbens bästa tränare någonsin.

Med Tucumán har framgångarna fortsatt. Zielinski har lett föreningen till en andraplats i ligaspelet, deras bästa placering någonsin, och kvalificering för Copa Libertadores – även detta första gången i föreningens historia.

Borde inte Zielinski ha fått chansen hos en storklubb med detta i åtanken?

Man ska komma ihåg att Zielinski fick chansen hos Racing Club efter succén med Belgrano, men efter en rad mindre tillfredsställande resultat fick han sparken. Man kan definitivt argumentera att han borde fått längre tid på sig för att kunna göra sig själv, och storklubben, rättvisa. Men samtidigt är verkligheten som sådan i storklubbar runt om i fotbollsvärlden.

Kanske passar Zielinski helt enkelt bättre i mindre klubbar. Kanske behöver han den där utmaningen att inte ha några medel alls att jobba med för att lyckas. Vem vet? Nu ryktas det om att Estudiantes blir hans nästa klubbadress och nog kommer det att bli en utmaning alltid.

Estudiantes har varit ett av dom sämsta lagen i höstens ligaspel. Klubben, som letts av Leandro Desábato, stod länge utan såväl seger – som mål i turneringen, men har vaknat till liv lite på slutet. Javier Mascherano har lagt skorna på hyllan, flera av dom påstådda nyckelspelarna har passerat sitt bäst före-datum och ekonomin är skral då pengarna har lagts på att rusta upp hemmaplanen.

Resan mot en förhopningsvis topp igen kommer att ta tid och lär bli snårig för Zielinskis del. Han kommer inte att ha mycket medel att jobba med, vilket kanske passar honom perfekt. Det är faktiskt dessutom en storklubb han kommer till, men som samtidigt är precis under dom största i landet.

Kanske blir det en perfekt matchning? Oavsett vad kommer Zielinski att göra det han är allra bäst på och då brukar det bli bra i slutändan.