Är Gallardo mer våghalsig än Russo?

Derbyt på lördag kryper allt närmre och spekulationerna kring startelvorna i dom båda lagen fortsätter. Under gårdagens träning testade Gallardo en väldigt oväntad elva – är han månntro mer våghalsig än Russo?

Marcelo Gallardo har varit väldigt tydlig med att hans huvudfokus ligger på Copa Libertadores-mötet med Palmeiras, under den nästkommande veckan, och inte det alltid lika heta derbyt mot Boca Juniors på lördag. Med det sagt vill såklart River Plates tränare även vinna derbyt, men det går inte att komma ifrån att han måste prioritera för att inte stå där med indisponibla spelare mot brassarna under den nästkommande veckan. 

På gårdagens träning testade Gallardo runt lite och det blev en startelva som fångade journalisternas uppmärksamhet. Fem stycken ynglingar, som aldrig spelat en sekund i ett Superclásico, var med ifrån start. Lägg därtill den 38-årige Bologna i målet som aldrig spelat ett derby mot Boca Juniors tidigare.

Talangerna som fanns med i startelvan, som Gallardo testade, var Elías López, Augusto Aguirre, Santiago Sosa, Lucas Beltrán och Federico Girotti. Samtliga har fått speltid i seniorlaget, några mer än andra, men ingen har spelat i ett Superclásico förut. 

Är det troligt att samtliga får chansen ifrån start på lördag? Kanske inte, men Gallardo har överraskat förut. Dessutom, om det är något Superclásico som han ska våga göra dessa överraskningar i är det just detta. 

Man kommer nämligen inte ifrån att höstens ligasäsong, med alla konstiga omständigheter som formatet, ingen publik osv, har en lägre status än tidigare säsonger. Dock är det förmodligen enda gången som man kan komma att titulera sig mästare i Copa Diego Maradona – turneringen lär heta sitt vanliga Liga Profesional efter denna säsong – och det kanske kan generera något extra. 

Men oavsett vad är Copa Libertadores tveklöst viktigare och eftersom River Plate har en något sämre målskillnad än Boca, i ligaspelet, kommer dom behöva vinna Superclásicot på lördag för att ha allt i egna händer inför den avslutande omgången. River har därför mindre att förlora än Boca och kanske just därför väljer Gallardo en mer våghalsig startelva än sin motpart på den andra avbytarbänken.

Russo ser nämligen ut att ställa upp med ett betydligt namnkunnigare lag. Tevez ser dock ut att vilas, detsamma gäller Fabra och eventuellt även Andrada i mål. Annars kommer förmodligen nästan starkast möjliga lag ställas på benen. Även för Russos del är såklart Copa Libertadores viktigare, men samtidigt har han nu möjligheten att vinna en andra raka ligatitel med Boca Juniors. Dessutom är flera av spelarna i laget sådana som mår bättre av att spela ofta än vilas. 

Såhär skulle det kunna se ut på lördag:

River Plate: Bologna: López, Aguirre, Sosa, Moreira: Ponzio, Zuculini, Nacho Fernández, Beltrán: Álvarez, Girotti.

Boca Juniors: Andrada: Buffarini, Zambrano, Izquierdoz, Mas: Campuzano: Villa, Capaldo, Cardona: Zárate, Ábila.