Inför Superclásico: Hur tänker tränarna?

Det kittlar alltid lite extra när ett Superclásico står runt hörnet. Det kvittar om du inte håller på något av lagen, denna match är ändå alltid något speciellt.

I år kommer det såklart vara extra speciellt, men då i en negativ bemärkelse eftersom ingen publik tillåts. La Bombonera kommer att gapa tomt och det lär givetvis bli en väldigt annorlunda känsla, även om vi börjat vänja oss vid det hela nu – varesig vi vill det eller inte.

Båda lagen kommer ifrån varsin seger i ligaspelet – Boca efter att ha besegrat Huracán med klara 3-0 och River Plate efter en uddamålsseger, 2-1, mot Arsenal. Detta gör att båda lagen placerar sig överst i sin zon med endast två omgångar kvar, men där Boca har en marginellt bättre målskillnad.

När dom båda nu gör sig klara för derbyt på lördag är der inte enbart denna match som finns i tränarnas medvetande. Såväl Boca, som River, ska spela Copa Libertadores under veckan som kommer och det vet alla som följer sydamerikansk fotboll att Libertadores prioriteras högre än ligan – framförallt som man nu är framme vid semifinalerna.

Men ett Superclásico är såklart alltid ett Superclásico och det går inte att ställa ut skorna för att bli överkörda av sina värsta rivaler. Då lär man inte bli långvarig som tränare i någon av dessa klubbar och det är såklart både Russo och Gallardo väl medvetna om.

För hemmalagets del handlar mycket om anfallsfrågan. Just nu ligger Soldano en aning i framkant för att starta bredvid Tevez i Copa Libertadores, men efter Ábilas dubbla mål i helgen är fajten jämnare än tidigare. Gissningsvis kommer dock Ábila att få starta mot River i helgen och beroende på hur det faller ut tar Russo ett besked om nästa veckas möte mot Santos.

Tevez lär vilja spela mot River i helgen – det vill han alltid – men frågan är om han sedan orkar att dessutom spela i Libertadores. Anfallaren är inte purung längre och har till stora delar vilats under höstens ligaspel för att istället kunna lägga allt krut på Copa Libertadores. En titel som ikonen mer än något vill vinna ytterligare en gång innan han lägger av.

Hos motståndarna River Plate är bekymren mer riktade i dom defensiva leden. Gallardo har skadeproblematik i backlinjen och det lär bli en hel del lappande och klistrande under den närmaste tiden.

Paulo Díaz var avstängd mot Arsenal i helgen, men drog samtidigt på sig en retning i en muskel på träning och kommer inte att spela i derbyt. I bästa fall är han redo för mötet med Palmeiras i Copa Libertadores. Därutöver är vänsterbacken Casco borta sedan tidigare och detsamma gäller hans naturligt ersättare Angileri. Detta gör att Gallardo står helt utan en naturlig vänsterback vilket förmodligen kommer rendera i att antingen Pinola eller Moreira – som egentligen är högerback – får ockupera denna plats på lördag.

I övrigt gäller det för Gallardo, precis som för Russo, att väga in vilka spelare som behöver mer vila än andra, och därmed vila dessa inför Copa Libertadores. Som ett exempel bör Nicolás De La Cruz, Jorge Carrascal och Rafael Borré, utan tvekan, kunna spela i båda matcherna, medan en spelare som Matías Suárez kommer behöva mer vila för att återhämta sig.

Hur lagen kommer att ställa upp är bara rena spekulationer i dagsläget. Förmodligen vet inte ens tränarna säkert hur det ska bli ännu. Vi andra kan bara invänta lördagen med spänningen. Det är trots allt ett Superclásico som väntar runt hörnet.