Är det mästarna som vi ser?

Jag pratar inte om Boca Juniors eller River Plate. Inte heller San Lorenzo eller för den delen Racing Club. Föreningen som just nu ångar på i den argentinska ligan heter istället Club Atlético Banfield. 

Javier Sanguinetti sträcker armarna mot luften. Hans Banfield har precis tagit ytterligare tre poäng – denna gång borta mot Colón – och därmed cementerat sin plats i toppen av sin zon med full pott efter tre omgångar. Hur bra är egentligen detta Banfield som för några månader sedan bytte tränare och egentligen inte haft några resurser alls att värva för?

Först och främst har man hittills bevisat att man är otroligt stabila i sina prestationer. Faktum är att under höstens ligaspel har man bara förlorat mot River Plate och då tappade man två av sina bästa spelare, målvakten Arboleda och mittfältaren Cuero, redan under den första halvleken. I övrigt har Banfield inte förlorat någonting och sedan det andra gruppspelet inleddes har man vunnit samtliga av sina matcher.

Det är en härlig balans mellan galenskap och defensiv organisation som bidragit till denna framgång. Detta har ackompanjerats av Sanguinettis fingertoppskänsla, då den relativt orutinerade tränaren visat, gång på gång, att han är en riktigt skicklig matchcoach. Spelartruppen som sådan är kanske inte den allra mest namnkunniga, men det finns element som, när dom presterar på topp, tillhör toppskiktet av ligan. 

Nyförvärvet Mauricio Cuero har varit en av dom bästa spelarna under hösten i Argentina, samtidigt som Fabián Bordagaray visat att han kan prestera på samma nivå som han bitvis gjorde i Defensa y Justicia för några år sedan. Lägg därtill att flera unga spelare har tagit stora kliv sedan fotbollen började rulla igen. 

21-årige mittfältaren Giuliano Galoppo har fullkomligt exploderat under hösten och stått för fyra mål ifrån sin mittfältsposition. Känslan är att Sanguinetti har haft en stor del i Galoppos utveckling och har gett mittfältstalangen ett enormt stort förtroende.   

Just nu seglar man iväg i toppen av sin grupp och har skaffat sig ett utomordentligt bra utgångsläge inför dom två sista omgångarna. Närmaste utmanare är nämligen Talleres, som bara fick 1–1 mot Gimnasia under gårdagen. Córdobaklubben har skrapat ihop fem poäng såhär långt – fyra mindre än Banfield. I nästa omgång möts dom båda och då kan Sanguinettis manskap säkra en finalplats. 

Kollar man längre fram i spåkulan är det mest troligt att River Plate eller Boca Juniors står som motståndare i finalen, detta i en match som avgör vem som ska få titulera sig mästare i Copa Diego Maradona och även få benämna sig som ligamästare i Argentina. 

För Banfields del skulle detta innebära föreningens blott andra ligatitel i klubbens långa historia. Personligen tycker jag att dom är värda detta, och jag tror faktiskt också att man har alla möjligheter i världen att lyckas fälla såväl Boca – som River i en eventuell final. Är Cuero, Bordagaray och Galoppo på spelhumör är Banfield kapabla till att slå vilket lag som helst i Argentina.