Storlagen vann under söndagen

Det var storlagens dag i Argentina under söndagen då samtliga av Racing, Boca Juniors och River Plate tog tre poäng. Utöver detta blev det även seger för Defensa y Justicia.

Alltsammans började dock en aning knackigt för Racing som hamnade i underläge på hemmaplan mot Godoy Cruz. Debutanten Silvio Ulariaga tryckte upp ledningsmålet, i nättaket för bortalaget – uttagbart för Gabriel Arias i Racings mål. Överlag såg hemmalaget väldigt tama ut inledningsvis. Felpassarna avlöste varandra och tempot offensivt var stundtals obefintligt. 

Faktum är att jag länge satt och skakade på huvudet åt Racings usla spel under den första halvleken och kunde verkligen inte föreställa mig den scenförändring som skulle ske under matchens sista 45 minuter. 

Två snabba mål efter paus av Matías Rojas och Lorenzo Melgarejo bäddade för ett målkalas som Godoy Cruz inte förmådde sig att stoppa. När domaren blåste av tillställningen hade Racing vunnit med 6–1 och Melgarejo stått för ett hattrick. Övriga mål gjordes av Rojas och inhoppande Hétctor Fértoli.

Godoy Cruz hämmades såklart också av utvisningen vid ställningen 3–1, men i slutändan går det inte att förklara bort en 6–1-förlust.

**

Parallellt med Racings match besegrade Defensa y Justicia ett svagt Patronato på hemmaplan i en match som blev mer spännande än man kanske trodde på förhand. Hemmalaget gick snabbt upp till en 2–0-ledning, men Patronato åt sig in i matchen, reducerade och var snubblande nära en kvittering i slutet. 

**

På La Bombonera tog Boca Juniors emot Huracán och det var bortalaget som hade den första bollen i nät redan efter fyra minuter. Juan Garro rundade Rossi, i Bocas mål, och rullade in bollen men linjedomaren vinkade för offside – något som på reprisbilderna visade sig vara fel (även om det var extremt tajt).

Istället var det Boca som tog ledningen genom Ramón Ábila. Ett vackert anfall där Edwin Cardona, osjälviskt, valde att frispela Ábila som enkelt kunde rulla in bollen i öppet mål. 2–0 kom sedan precis innan halvtidspausen och återigen var det Ábila som stod för målet. Boca vann boll högt upp och anfallaren placerade in bollen lågt förbi en chanslös Cambeses i Huracáns målbur. 

När domaren blåste i pipan för halvtidspausen exploderade bortalagets tränare Israel Damonte som i ett kraftfullt vredutbrott vrålade att domaren var ”en fegis” och syftade på det bortdömda målet. Resultatet blev att Damonte fick se resten av matchen ifrån läktaren. 

Den andra halvleken var sedan en ganska tråkig tillställning där tempot sjönk markant jämfört med den första. Matchen hade dock ytterligare ett mål i sig när den inhoppande 20-åringen, Agustín Obando, dundrade dit 3–0 med ett exemplariskt långskott. 

Boca vann fullt rättvist och bortsett ifrån dom inledande minuterna av matchen var man överlägsna sina motståndare. 

**

I söndagens sista match besegrade River Plate ett vilt kämpande Arsenal på hemmaplan. Gallardos manskap styrde och ställde redan ifrån första början och borde tagit ledningen redan under den första halvleken. 

Istället blev det under matchens sista 45 minuter som islossningen kom. Nacho Fernández gav hemmalaget ledningen efter att Gagliardo lämnat en förrädisk retur i Arsenals mål. Matías Suárez fyllde sedan på med en elegant chipp och River vann, även dom, rättvist. 

Arsenal tröstmålade i slutet genom Candia, men så värst spännande blev det inte. Nu står Boca och River på samma antal poäng inför Superclásico under den kommande helgen.