Fotboll på julafton – Allt ni behöver veta inför Boca mot Racing

Under natten mot julafton drabbar Boca Juniors och Racing Club samman i den avgörande kvartsfinalen av Copa Libertadores på La Bombonera. Ni missar väl inte det?

När klockan har runnit över till julafton i Sverige ska det avgöras vem av Boca Juniors och Racing Club som ska möta brasilianska Santos i semifinalen av Copa Libertadores. Racing har en 1–0-ledningen att gå på ifrån det första mötet när lagen i natt springer in på ståtliga La Bombonera i Buenos Aires.

Racings tränare Beccacece har varit ganska förtegen om eventuella förändringar i startelvan och förmodligen kommer han att ställa samma lag på banan som i det första mötet. Det skulle i sådana fall innebära följande:

Arias: Domínguez, Sigali, Domínguez, Soto, Mena: Miranda, Rojas: Melgarejo, López, Fértoli. 

Vad som kommer att skilja, jämfört med det första mötet, är förmodligen hur Racing kommer att agera på planen. I vanliga fall vill Beccacece ha ett stort bollinnehav och en ganska hög backlinje – det tror jag inte att han kommer köra vidare på med tanke på ledningen som man har med sig. Istället kommer initiativet lämnas över på Boca och Racing kommer att lägga sig ganska lågt för att ställa om på Fértoli och Melgarejo. 

När det gäller Boca Juniors och tränaren Russos tankar inför matchen blåser det betydligt större förändringsvindar. Man är tvungna att gå framåt och måste vinna matchen med minst två mål för att gå vidare (1–0 ger förlängning). Mycket tyder på att Franco Soldano kommer in i startelvan igen då ropen efter en mer naturlig nia har höjts sedan det första mötet då Boca såg tama ut framåt. 

Vem som får offras till förmån för Soldano är mer oklart. Ska jag ge mig på en gissning behåller Russo samtliga av Salvio, Cardona och Villa. I sådana fall blir startelvan enligt följande.

Andrada: Buffarini, López, Izquierdoz, Fabra: Campuzano: Salvio, Cardona, Villa: Tevez, Soldano.

Domaren i matchen kommer Wilmar Roldán att vara – något som Beccacece redan hunnit meddela att han inte känner sig tillfreds med. Inte för att han tycker att Roldán är en dålig tränare utan för att det först sades att han inte skulle vara kvällens huvuddomare.

”Vi vet vilka krafter som Boca och River är medialt. Vi vet också hur mycket dom har fokuserat på vem som ska bli VAR-domaren. Vi fick veta att en specifik person inte skulle döma vår match (Roldán), men ändå kommer han att göra det. Det är saker medialt som vi i Racing inte kan nå upp till”. 

Roldán har dömt Boca vid tio tillfällen tidigare i Copa Libertadores och på dessa har storklubben vunnit sex stycken och endast förlorat två. Annars har mycket snack, som vanligt, handlat om VAR och dess vara eller icke vara. Vi får hoppas att efterspelet till kvällens match endast handlar om fotbollen och inget annat. 

Vad? Kvartsfinalens returmöte i Copa Libertadores mellan Boca Juniors och Racing Club. 

Var? La Bombonera i Buenos Aires.

När? Natten mot julafton, 01:30, svensk tid. 

Förutsättningarna? Racing leder med 1–0 ifrån det första mötet.

Domare? Wilmar Roldán (Colombia).