”Vi måste spela med en huvudstark nia”

Ropen efter att Russo ska spela med en mer renodlad huvudspelare i rollen som nummer 9, och därmed avlasta Carlos Tevez, har varit ett väldigt hett samtalsämne i Argentina under den senaste veckan. 

Efter förlusten mot Racing Club blev rösterna än mer högljudda och det är egentligen inte svårt att förstå varför folk i allmänhet önskar denna förändring i Boca just nu. Tevez har inte riktigt fungerat i rollen som nia och Russos vilja att inkludera samtliga av Salvio, Cardona och Villa, i startelvan, har gjort att Tevez blivit en aning isolerad längst fram.

När Boca vann ligan, tidigare i våras, var det med ett väldigt succéfyllt samarbete mellan Tevez och Franco Soldano som bäddade för detta. Soldanos uppoffrande spelstil, där han löpte på allt som rörde sig, avlastade Tevez så att han kunde göra det han är allra bäst på. 

Under Corona-uppehållet värvades Edwin Cardona in och den tekniske mittfältaren har snabbt blivit en favorit hos Russo som ogärna utesluter honom ifrån startelvan. Det är enkelt att förstå varför då Cardona varit en av Bocas bästa spelare under hösten och var, så sent som under gårdagen, helt avgörande i lagets vändning borta mot Independiente. 

Nu är dock frågan om Russo kommer att falla för alla påtryckningar – och det faktum att Boca spelat bättre när Soldano adderats in i konstellationen. När anfallaren kom in mot Racing, under den andra halvleken, fick Boca ett helt annat tryck mot hemmalaget och under gårdagen bidrog han med ett mål i vändningen mot Independiente. 

Flertalet f.d. spelare i Boca Juniors har uttryckt sin önskan om att Russo ska spela med en mer utpräglad nia, och helst då en stark huvudspelare, i returen mot Racing. Dock råder det en viss oenighet bland dessa om vem av Soldano och Ábila som är mest lämpad för denna roll. 

Ska man kolla på den senaste tidens matcher har Soldano presterat betydligt bättre dom gånger han fått chansen. Dock ska det poängteras att ingen av spelarna har något vidare målfacit, dom senate månaderna, och Soldanos fullträff under gårdagen var det första sedan i våras.

Sporttidningen Olé intervjuade häromdagen Hugo Perotti, Néstor Fabbri och Diego Cagna om vad dom ansåg behövde förändras inför returen mot Racing Club under natten mot julafton. Två av dessa herrar, Perotti och Cagna, har vunnit Copa Libertadores med Boca Juniors när det begav sig och har därför en viss kunskap om vad som krävs i dessa typer av matcher.

Perotti menar på att han skulle ta bort Villa eftersom han fungerade bättre när laget ska kontra och att förmodligen kommer Boca få föra spelet mer på torsdag. Istället kommer Ábila in i laget och bildar anfallspar med Tevez. Där bakom finns sedan, ifrån höger, Salvio, Capaldo och Cardona. 

Fabbri å sin sida väljer bort Salvio och behåller såväl Cardona som Villa i laget. Däremot har han svårt att bestämma sig för att vem av Ábila och Soldano som ska ta platsen bredvid Tevez i anfallet. Slutligen fick Cagna säga sitt och han utesluter, något överraskande, Campuzano ur startelvan, flyttar ner Capaldo som femma och kör Soldano i anfallet tillsammans med Tevez. Där bakom har han Salvio/Zárate, Cardona och Villa. 

Exakt hur Russo kommer att ställa upp i returen mot Racing Club vet förmodligen ingen annan än han själv just nu. Ska jag själv ge mig på en gissning blir det följande startelva:

Andrada: Jara, Izquierdoz, López, Fabra: Campuzano: Salvio, Cardona, Villa: Tevez, Soldano. 

Känslan är att Russo har mer förtroende just nu för Soldano än Ábila. Samtidigt tror jag att han vill ha kvar en spelare som Salvio i startelvan då han vet vad han är kapabel till att göra. Samma sak gäller med Cardona, som dessutom visat upp en väldigt fin form den senaste tiden. Villa är väl egentligen frågetecknet i sådana fall och här skulle Cardona kunna flyttas ut på kanten och sen in med Capaldo centralt i banan. 

Oavsett vad är nog dom flesta ganska överens om att Boca Juniors behöver en mer utpräglad nia i startelvan till mötet med Racing Club under natten mot julafton. Med underläge 1–0 ifrån det första mötet är det bara seger som gäller för Russos manskap – helst med minst två mål.