När Diego Maradonas guldboll rånades i Neapel

1989 var Diego Maradona på toppen av sin karriär. Några år tidigare hade han vunnit VM-guld med Argentina i Mexiko och ligan med Neapel – deras första Scudetto någonsin. Vad många kanske inte känner till är att vid ett bankrån i den syditalienska staden, 1989, försvann Diego Maradonas älskade guldboll.

Under många år hette Diego Maradonas närmaste representant Guillermo Coppola. Han var med Diego under hans glansdagar i Italien och minns dom flesta anekdoterna i detalj, trots att det gått över 30 år sedan allt skedde. Att den argentinska storstjärnan vid denna tidpunkt hade stora problem med kokain är något som vi alla känner till idag. Detsamma gäller hans kopplingar med den syditalienska maffian vid namn Camorra. 

Men det som hände 1989 var inte maffians verk utan några helt andra kriminella människor i staden. Neapels största bank, Banco della Provincia, utsattes för ett stort rån där det mesta försvann. Coppola minns när bankens direktör ringde honom direkt efter rånet. 

”Han skrek i telefonen: ’Dom har rånat allting, alla fack”. Vilka fack då frågade jag. ’Alla fack i bankens valv’. Då förstod jag. Jag berättade för Diego, men han såg inte särskilt bekymrad ut. Han frågade mig bara vad vi hade förvarat på banken. Jag berättade att jag hade en klocka som den saudiske kungen gett mig och då bröt Claudia in. Hon sa att Diego hade allting där – priser, medaljer osv. Även ett svärd som han fått av den saudiske kungen”.

Just historien kring svärdet är något alldeles speciell. Två år innan bankrånet hade Diego Maradona varit i mellanöstern för att spela en uppvisningsmatch. För denna match fick han 500,000 dollar och blev dessutom lovad dyra presenter. När kungen överräckte det glänsande svärdet spettade Maradona det i marken framför sig varpå kungen blev en aning konfunderad. 

”Han frågade mig om Diego inte uppskattade presenten. Jag försäkrade honom om att det gjorde han, men att ritualen att kasta det ner på marken innebar en symbol för att dom båda nu var bröder. Sen försökte jag skratta bort den pinsamma situationen. Efteråt frågade jag Diego varför han gjorde så. Om han rent av blivit galen i huvudet? Diego svarade mig frustrerat ’du sa att jag skulle få fina klockor, diamanter osv. Sen får jag det där jävla svärdet’. 

Svärdet fanns sedan förvarat på banken i Neapel. Vad exakt som denna pjäs var värd framkommer inte av Coppolas historia. Inte mer än att handtaget förmodligen hade kunnat finansiera en Rolls Royce idag. 

Vid bankrånet i Neapel 1989 försvann Diego Maradonas guldboll. Den som han hade fått vid VM 1986 i egenskap av turneringens allra bästa spelare. Några dagar efter rånet kom en person ifrån Camorran och ville träffa Diego. När Claudia frågade om det hade med rånet att göra svarade mannen kort och koncist ”ja”. Diego och Coppola åkte till huset där Camorran hade återbärgat samtliga saker som Diego förlorat vid rånet. Allt låg på ett bord inne i huset – allt utom guldbollen.

Enligt maffian hade dom inte kunnat återfå guldbollen då denna redan hade smällts ner till guld och sålts vidare. Därmed försvann också en del av fotbollshistorien i tomma intet. 

2011 berättade en huvudperson inom den napolitanska Maffian om hur det gick till när dom försökte återfå Diegos guldboll. Det gick som sagt inte och istället hade Diego fått 15,000,000 lire som plåster på såret – pengar som stjärnan skickade tillbaka. Han ville ha sin guldboll och om den inte fanns längre behövde han inte några pengar som tröst. 

Vad hände med svärdet då? Det stals aldrig vid rånet. Ironiskt nog blev Diego inte av med ”det där jävla svärdet” då heller.