Fördel Racing efter första mötet i Copa Libertadores

Efter det första mötet av kvartsfinalen i Copa Libertadores mellan Racing Club och Boca Juniors är det fördel för dom blåvita.

Boca Juniors kom till gårdagens möte med Racing Club som tämligen stora favoriter. Om man kollade odds-sättningen inför matchen erbjöds över 4 gånger pengarna på en hemmaseger. Själv har jag nog hela tiden sett dubbelmötet som 50–50 mellan lagens chanser att gå vidare. Efter gårdagens möte kan vi konstatera att det är en liten fördel för Beccaceces Racing.

Hemmalaget vann nämligen med 1–0 efter en stenhård nick av Lorenzo Melgarejo i början av den andra halvleken. Men saker och ting hade faktiskt kunnat se annorlunda ut om samme Melgarejo blivit utvisad. Mittfältaren gick in klumpigt mot Nicolás Capaldo och borde förmodligen blivit utvisad. Beskedet ifrån domaren, tillsammans med hans hjälpredor inne i VAR-rummet, var att det inte skulle bli något rött kort för situationen i fråga.

Jag har full förståelse för dom Boca-supportrarna som anser att det borde varit ett rött kort och även om lagets huvudtränare Russo inte ville säga varken bu eller bä efter matchen, angående domslutet, kunde man se att han var frustrerad över situationen och tänkte nog vad ett sådant rött kort kunde ha haft för betydelse för matchens utgång.

Överlag var det annars en väldigt jämn tillställning där inget lag egentligen stack ut mer än det andra. Racing under Beccaceces ledning tycker om att ha mycket boll och visst hade man detta även under gårdagen – även om siffrorna också där blev ganska jämna i slutändan (53–47). Dock var det Boca som kändes lite hetare framåt. Tevez hade några bra lägen och även Villa utmanade fint ifrån sin kantposition. 

Men när matchen kröp upp mot timmen spelad, och allt fortfarande var mållöst, kändes det nästan som att det skulle sluta på det viset också. Men då dök han upp – Lorenzo Melgarejo. Det paraguayanska nyförvärvet som kom till Racing Club under Corona-uppehållet och som snabbt blivit en favorit hos Beccacece. Med en stenhård nick tryckte han dit ledningsmålet för hemmalaget förbi Andrada i Boca Juniors målbur. 

Racing föll sedan tillbaka och bevakade sin ledning på ett exemplariskt sätt. Boca försökte få till en kvittering, men stoppades gång på gång av Racings solida försvarslinje. I slutändan började Russos lag att tappa orken och inkasserade sin andra raka förlust i Copa Libertadores. 

Racing Club fick återigen jubla och nu är man plötsligt i förarsätet inför returen om en vecka.