Jag vill bara glädjas över att Toranzo fortfarande spelar fotboll

Segrar hit och förluster dit. För mig har det inte alltid den största betydelsen när jag slår mig ner för att se en fotbollsmatch. Ibland finns det en mer djupbottnad betydelse. Som att Patricio Toranzo fortfarande springer runt på en fotbollsplan.

Kalla mig romantiskt lagd, men varje gång som Patricio Toranzo trippar in på en fotbollsplan fylls jag med en stark vällust i kroppen. Alla kanske inte vet hans historia, eller varför jag tycker så pass mycket om honom som jag gör. Därför passar det väl bra att jag redogör för detta?

I februari 2016 var Huracán på väg hem ifrån en kvalmatch i Copa Libertadores i Venezuela. Spelarbussen välte på vägen till flygplatsen och även om ingen spelare, eller ledare, fick livshotande skador fick Toranzo amputera bort framdelen på tre av sina tår på sin vänstra fot. 

Mittfältaren var borta i tre månader innan han fanns med på bänken mot Unión och hoppade in med dryga 10 minuter kvar av tillställningen. Efter matchen berättade en gråtfärdig Toranzo om sina känslor över att återigen kunna spela fotboll.

Toranzo började sin fotbollskarriär i River Plate, men vid 38-årsålder är han numera mer förknippad med Huracán. Här har han spenderat tre sejourer och blivit i det närmast kultförklarad av föreningens supportrar.

Under Corona-uppehållet kom Toranzo hem för den tredje sejouren i klubben och igår hoppande han in redan efter en halvtimmes spel då Huracán låg under mot Independiente med 2–0. El Globo lyckades dock vända på steken och vinna med 3–2 – mycket tack vare utvisningen som Independientes Thomas Ortega drog på sig redan efter 18 minuter. 

Toranzo själv bidrog med smarta passningar ifrån sin mittfältsposition och slog dessutom assisten till den nästan 20 år yngre Santiago Hezzes kvitteringsmål i mitten av den andra halvleken. Ett mål som f.ö. var ynglingens allra första mål i Primera Division. Efter matchen var det en glad Toranzo som mötte pressen och pratade om sin glädje att återigen få spela för Huracán.

”Jag är väldigt glad över att få bära denna matchtröja igen och är otroligt tacksam mot dom som såg till att detta kunde lösas. Jag tränade inte med något lag under nio månader så jag har knappt haft någon försäsong i år”.

Patricio Toranzo är en skön spelare i en galen fotbollsvärld. Jag bryr mig inte om ifall han är bäst, eller om han ens är tillräckligt bra för att fortfarande spela fotboll på denna nivå. Han är Patricio Toranzo, med sju tår, och som fortfarande kan göra matchavgörande assists. Det räcker gott och väl för mig.