Lördagens matcher: Arsenal och Talleres imponerar

Lördagens matcher i Copa Diego Maradona bjöd på några skrällar och ett antal fina insatser. Det höjdes också frågetecken kring en viss storklubbs hemmaform.

Kvällen inleddes med två stycken matcher där Colón tog emot Gimnasia på hemmaplan och där Newell’s Old Boys gjorde samma sak med Estudiantes i Rosario.

Den förstnämnda matchen präglades av extremt många misstag ifrån hemmalaget. Colón bjöd, mer eller mindre, Gimnasia på dom tre poängen och bortalaget tackade och tog emot. Försvarsspelet var genomgående bedrövligt ifrån Colóns sida och efter att Gimnasia tagit ledningen, genom högerbacken Weigandt, kunde bortalaget ligga på kontring och bevaka. Slutresultatet skrevs till 2–0 efter att Contín satt spiken i kistan under inledningen av den andra halvleken.

Samtidigt vann Newell’s Old Boys hemma mot Estudiantes i en ganska slätstruken tillställning. Bortalaget är alltjämt utan seger i höstens turnering och har inte gjort mål sedan mars månad – vilket i sig är en aning bisarrt. Newell’s seger innebär att man nu tagit två raka trepoängare i ligaspelet efter förra helgen 3–1-vinst över Lanús.

Två timmar efter dom första matcherna drog Boca Juniors igång sin tillställning hemma mot Arsenal. Hemmalaget tog ledningen i den första halvleken genom Pulpo González, men kunde i slutändan inte hålla emot när Arsenal pressade på för en kvittering. Poängräddaren blev Facundo Pons som fixade 1–1 i den sista spelminuten. 

För Bocas del är detta nederlag ytterligare en plump i protokollet. Faktum är att man har en otroligt dålig form i såväl ligaspelet – som Copa Libertadores hemma på La Bombonera. I höstens ligaspel har man t.ex. endast tagit 4 av 12 poäng på hemmaplan. Sporttidningen Olé konstaterade, efter gårdagens oavgjorda match, att Bocas hemmaform är usel med rubriken ”Quedate en Casa? – Stannade du hemma?”. 

Lördagens sista match spelades på Nuevo Gasómetro i Buenos Aires mellan San Lorenzo och Talleres. Här var det Talleres som var det klart bästa laget och kunde resa hem till Córdoba med samtliga poäng i bagaget. Först tog man ledningen efter ett dråpligt självmål av Salazar och i början av den andra halvleken fastställde Diego Valoyes slutresultatet till 2–0. 

San Lorenzo hade svårt att skapa några ordentliga farligheter och när Ángel Romero brände sin straff, i den 85:e matchminuten, var matchen definitivt körd. Att man saknade 2/4-delar av den ordinarie backlinjen gjorde såklart sitt till. Detta samtidigt som bröderna Romero varit isolerade, till följd av att ha testats positivt med COVID-19, och såg båda en aning ringrostiga ut.