Låt er inte luras – den här gruppen är mer intressant

Lottningen till fortsättningen av Copa Diego Maradona gjordes under natten mot tisdagen och vid en första glimt kan Grupp 1, med bl.a. Boca, River och Independiente, te sig extra spännande. Men låt er inte luras mina vänner.

Det gick inte många sekunder efter att den sista lottningsbollen hade öppnats innan Grupp 1, av mästarrundan i Copa Diego Maradona, fick smeknamnet ”dödens grupp”. För övrigt har jag alltid haft svårt för denna benämning, även om det är en annan femma – och diskussion.

En grupp med tre av dom fem största klubbarna i landet får det såklart att vattnas i munnen på alla fotbollsjournalister i Argentina. Men då tror jag faktiskt att man misstar sig en aning.

Varför?

Låt mig förklara. I den första gruppen spelar tre stycken lag (Boca, River och Independiente) som samtidigt kommer att parallellköra Copa Libertadores – och Sudamericana.

Man kommer nämligen inte ifrån att lagen alltid prioriterar dom konitinentala turneringarna mer än ligaspelet. Därför handlar det lite om vilket, eller vilka, av dessa lag som bäst klarar av att dubbelköra dessa turneringar.

Grupp 2 innehåller däremot sex stycken lag som samtliga kommer att gå in stenhårt för att vinna ligan då man inte har något spel i någon av Copa-turneringarna att ta hänsyn till.

Samtidigt är det en grupp där dom kanske största, positiva överraskningarna, återfinns i Atlético Tucumán, Colón och Talleres. Vi har också ett pånyttfött San Lorenzo i gruppen och ett Banfield som, åtminstone i början av säsongen, visade upp ett fantastisk spel som lovade väldigt mycket.

Jag förstår att den första gruppen väcker mest intresse och att ett Superclásico i januari kittlar till lite extra. Men glöm inte bort den andra gruppen som jag tror har potentialen att bli väldigt spännande, med många välspelade matcher.