¡Hasta Siempre Sabella!

Ännu en stor argentinsk fotbollspersonlighet har gått ur tiden. Under tisdagen bekräftades det att den 66-årige Alejandro Sabella har dött efter att ha kämpat mot diverse hjärtproblem genom åren.

Det var långtifrån skrivet i sten att Alejandro Sabella skulle bli så pass förknippade med Estudiantes som han kom att bli. Han föddes nämligen i Buenos Aires och växte upp i huvudstaden där han tidigt började spela för River Plates ungdomslag. Efter ett tag kom också debuten i Primera Division och Sabella fick glädjen att dela omklädningsrum med stora spelare som t.ex. Norberto Alonso. 

Kanske blev många förvånade när Sabella lämnade för spel i England under slutet av 70-talet. Framförallt som han valde att gå till ett Sheffield United som harvade runt i landets tredjedivision. Men Sabella imponerade och snart hade han lockat till sig ett intresse ifrån den engelska högstadivisionen. Tillslut valde Leeds United att plocka upp honom och här tillbringade mittfältaren en säsong innan han valde att vända hem till Argentina igen. 

Nu blev Estudiantes den nya klubbadressen och i början av 80-talet leddes föreningen av en spännande tränare, med nya idéer, i form av Carlos Bilardo. Första säsongen slutade med ett snöpligt uttåg i semifinalen mot Quilmes. Men sedan följde två raka ligasegrar. Tillsammans med Marcelo Trobbiani, José Daniel Ponce och Miguel Ángel Russo (nuvarande tränare i Boca Juniors) bildade Sabella ett otroligt framgångsrikt mittfält i Estudiantes som gjorde honom väldigt förknippad med föreningen. 

Tillsammans med Ponce, Russo och Trobbiani i Estudiantes på glada 80-talet.

Sabellas chanser i landslaget, som spelare, grusades en hel del av att han var tvungen att konkurrera med några av Argentinas bästa spelare genom tiderna. Konkurrensen kring mittfältspositionerna i landslaget på 80-talet var nästan löjligt hård och när man nämner namn som Norberto Alonso, Ricardo Bochini och Diego Maradona, då förstår man att det inte var enkelt för Sabella att slå sig in. 

Trots detta hade Carlos Bilardo ett gott öga till honom efter deras gemensamma tid i Estudiantes och när Bilardo tog över rodret i landslaget, efter VM 1982, fick Sabella också några chanser. Totalt blev det dock bara åtta landskamper som spelare och till VM 1986 lämnades han utanför truppen. Den aktiva spelarkarriären avslutades i Ferro Carril Oeste under slutet av 80-talet. 

Nu blev Sabella tränare istället och frågan är om inte detta nästan passade honom ännu bättre. Omgående blev han assisterande till Daniel Passarella i River Plate och dessa två följdes sedan åt under många år framöver. Sabella fanns vid Passarellas sida när denne bl.a. tränade det argentinska landslaget mellan 1994 och 1998. Eller för den delen när den förre mittbacksgeneralen tog över Parma under inledningen av 00-talet. 

Tillslut växte dock Sabella ur skorna som enbart assisterande tränare och tog istället sig an uppdrag som huvudtränare. 2009 tog han över Estudiantes och ledde föreningen direkt till seger i det årets Copa Libertadores. I slutet av samma år var det också nära att Sabella och hans Estudiantes lyckades vinna VM för klubblag när Barcelona stod som motståndare i finalen. Den spanska storklubben, med Pep Guardiola som tränare, vann dock finalen med 2–1. 

Året efter succén i Copa Libertadores lyckades Sabella vinna ligan med Estudiantes och med dessa båda succéer i bagaget blev han odödlig bland föreningens supportrar. Sabella tränarstil i kombination med hans varma leende blev en uppskattad företeelse bland alla som älskade Estudiantes. 

2011 bestämde sig dock tränaren för att lämna Estudiantes efter att inte ha dragit jämnt med styrelsen. Det ryktades också om att han inte kom överens med lagets lagkapten, Juan Sebastián Verón – något som dom båda dock har dementerat efteråt. Istället tog Sabella över det argentinska landslaget och här skulle han nästan leda landet till deras tredje VM-guld. 

Vägen till VM i Brasilien 2014 var framgångsrik för landslaget och man vann också det sydamerikanska VM-kvalet i imponerande stil. Mästerskapet i sig blev sedan en framgångshistoria där Argentina slog ut nation efter nation hela vägen fram till VM-finalen mot Tyskland på Maracanã i Rio de Janeiro. 

Sabella med det argentinska landslaget under VM i Brasilien 2014.

Detta var landets första VM-final på 24 år och 28 år efter VM-guldet i Mexiko, då Maradona var kung över hela världen, var Argentina snubblande nära att lyckas igen. Men ett mål i förlängningen av Mario Götze skickade VM-guldet till Tyskland med samma resultat – och utgång – som i VM-finalen 1990. Den gången hette målskytten Andreas Brehme. 

VM-finalen var faktiskt Sabellas sista match som huvudtränare. Han var nära att bli förbundskapten för Saudiarabien 2015, men i sista stund tackade argentinaren vänligt, men bestämt, nej till anbudet. 

Under sina sista levnadsår hade Sabella det tufft med hälsan och hade stora problem med hjärtat vid flera tillfällen. Samma dag som Diego Maradona dog lades Sabella in på ett sjukhus i Argentina. Sjukhuset blev den f.d. förbundskaptenens sista anhalt i livet. Under tisdagen meddelades det nämligen att Alejandro Sabella dött på sjukhuset – 66 år gammal. 

Sabella var en omtyckt tränare som många spelare lyft fram som en givmild och positiv ledargestalt. Hans bedrifter i Estudiantes och det argentinska landslaget är det som lyser klarast när man ska summera hans långa livsgärning inom den argentinska fotbollen. 

Vila i frid Alejandro Sabella.

Hasta siempre Profesor!