Såhär slutade grupperna

Under helgen som var spelades dom flesta grupperna, av Copa Diego Maradona, klart och därför passar det väl alldeles utmärkt att gå igenom dessa inför lottningen som sker under natten mot tisdag? 

Det är faktiskt bara en enda grupp kvar att slutföra under måndagen och det är Grupp 5 som innehåller San Lorenzo, Argentinos Juniors, Aldosivi och Estudiantes. 

El Ciclón har redan vunnit gruppen och behöver därför inte bekymra sig särskilt mycket om kvällens möte med Aldosivi. Kring andraplatsen i gruppen är det däremot väldigt jämnt. Argentinos och Aldosivi har lika många poäng, men där dom förstnämnda har bättre målskillnad. Estudiantes är redan avsågade och får rikta in sig på ”förlorar-rundan”. 

Grupp 1.

 1. Atletico Tucumán. 18p.
 2. Arsenal Sarandí. 7p.
 3. Unión. 7p. 
 4. Racing Club. 3p.

Det var nog inte särskilt många som trodde att denna grupp skulle sluta som den gjorde. Men efter Racings mardrömsstart – där man fick stryk av Tucumán med hela 4–1 på hemmaplan – föll man rakt igenom hela gruppspelet och i dom sista matcherna luftade man sina ungdomar istället. 

Tucumán har imponerat något enormt under gruppspelets gång. Att ha bärgat 18 poäng – vilket man är ensamma om i hela turneringen – är såklart vansinnigt imponerande. Ricardo Zielinski har fått ihop laget på ett sensationellt bra sätt och hans lag kan mycket väl gå hela vägen i årets turnering. 

Andraplatsen tas av Arsenal som besegrade Racing i den sista omgången på 1–0. Därmed återhämtar man sig litegrann efter den tveksamma starten på turneringen.

Grupp 2.

 1. Colón. 13p.
 2. Independiente. 12p.
 3. Central Córdoba. 5p.
 4. Defensa y Justicia. 2p.

Att Defensa kommer sist i denna grupp är kanske det mest överraskande. Samtidigt var man tvungna att rotera ordentligt i ligaspelet då man satsade stenhårt på dom kontinentala turneringarna och ska vi vara ärliga är inte Crespos trupp tillräckligt bred för detta. 

Colón har varit otroligt stabila och har också kunnat fokusera, helhjärtat, på ligaspelet. Eduardo Domínguez har fått snurr på spelet igen och kanske kan Colón bli en outsider under turneringens andra hälft?

Independientes momentum just nu är väldigt imponerande och klubben andas en helt annan optimism än för bara någon månad sedan. Pusineri har lyckats pussla med dom små medlen han haft att tillgå och dessutom ser några talanger ut att få sina stora genombrott i höst (däribland Alan Velasco). Dessutom otroligt starkt att ännu inte ha förlorat i ligaspelet. 

Grupp 3.

 1. River Plate. 15p.
 2. Banfield. 11p.
 3. Rosario Central. 7p.
 4. Godoy Cruz. 1p.

Kanske den minst spännande gruppen av alla. Här är jag egentligen mest imponerad av Banfield som började turneringen strålande, med tre raka segrar, för att sedan inte vinna på dom tre sista. I detta lag finns många sevärda spelare i bl.a. Cuero, Fontana, Bordagaray och Álvarez. Förhoppningsvis kan man få ny fart igen när nästa gruppspel börjar. 

River Plate tar 15 poäng – vilket såklart också imponerar. Särskilt med tanke på att man samtidigt har haft spel i Copa Libertadores att tänka på. Klubbens breda trupp och Gallardos fingertoppskänsla har betalat sig. 

Rosario Central har varit en besvikelse – även om det varit en väntad besvikelse. Det kommer att ta tid för Kily González att vända på detta skepp, men jag tycker ändå att jag kunnat skönja några glimtar som inger hopp kring framtiden. I detta gruppspel var man dock inte ens nära att räcka till. 

Grupp 4.

 1. Boca Juniors. 10p.
 2. Talleres. 9p.
 3. Newell’s Old Boys. 7p.
 4. Lanús. 7p.

Utan tvekan den mest spännande gruppen där Boca på något sätt vinner den utan att ha imponerat. Det i sig är kanske mest imponerande, eller hur man nu ska uttrycka sig. 

Talleres är annars det laget som gjort starkast intryck på mig och jag förstår varför presidenten, Andrés Fassi, är så pass glad i tränaren Alexander Medina som han är. Medina har fått ordning på laget – trots att nästan samtliga bärande spelare lämnade klubben i somras. Bocas tränare Russo premierade Talleres efter gårdagens match och sa att ”det är ett ungt lag som springer något enormt”. 

Newell’s, som kunnat fokusera helt och hållet på ligaspelet, är en besvikelse för mig. Man har inte kommit upp i en duglig nivå i tillräckligt många matcher och då räcker man inte till när man möter lag som Boca, Talleres och Lanús. 

Vad det gäller Lanús vidkommande tycker jag att man haft väldigt mycket stolpe ut i ligaspelet och sen har såklart deltagandet i Copa Sudamericana stört en hel del. 

Grupp 5

Se inledningen. 

Grupp 6.

 1. Huracán. 11p.
 2. Gimnasia. 9p.
 3. Vélez Sarsfield. 9p.
 4. Patronato. 2p.

Huracán är en väldigt positiv överraskning såhär långt. Man har bara förlorat en enda match och visat upp ett fint spel i flertalet matcher. Med tanke på hur långt ner man kom i tabellen under fjolårssäsongen är detta helt klart några fall framåt. 

Att Gimnasia tar andraplatsen istället för Vélez Sarsfield är såklart överraskande. Vélez har varit en besvikelse och man har inte klarat av att dubbelköra ligan med Copa Sudamericana. I slutändan föll man på målskillnad vilket i sig var talande då man inte mäktade med något mål på dom två sista omgångarna. 

**

Därmed är följande lag klara för ”mästarrundan”:

Atlético Tucumán, Colón, River Plate, Boca Juniors, San Lorenzo, Huracán, Arsenal Sarandí, Independiente, Banfield, Talleres, Argentinos Juniors/Aldosivi, Gimnasia. 

Dessa 12 lag ska delas in i två grupper med sex lag i varje. Dessa möter varandra sedan en gång – fem omgångar totalt – där gruppettorna ifrån det första gruppspelet får tre hemmamatcher och tvåorna bara två stycken.

Vinnarna av dom respektive grupperna möts sedan i en final som ska avgöra vem som kan titulera sig mästare i Copa Diego Maradona. 

Samma princip kommer att ske med lagen som ska spela i ”förlorar-rundan”. Där kommer vinnarna av dom två grupperna mötas i en final. Här avgörs vem som ska möta förloraren av finalen av mästarrundan i en final där vinnaren får en plats i Copa Sudamericana nästa säsong. 

**

Det kan bli ett antal derbyn i nästa runda om lottningen faller väl ut. Boca Juniors skulle kunna få River Plate i mästarrundan – samma gäller med San Lorenzo och Huracán. 

Rosario Central och Newell’s Old Boys skulle kunna få varandra i förlorarrundan och därmed få spela ett efterlängtat derby. 

**

Lottningen sker som sagt under natten mot tisdagen, svensk tid.