Ett styrkebesked signerat argentinsk fotboll

Trots att man hade markant mindre förberedelser inför den nuvarande säsongen är många argentinska lag långt framme i såväl Copa Libertadores som Sudamericana. Ett styrkebesked signerat argentinsk fotboll. 

Det var mycket snack – och kritik som överöste dom flest i – och runt den argentinska fotbollen när återstarten efter Corona-uppehållet dröjde. Tränare och spelare var villiga att dra igång medan dom argentinska myndigheterna stod på bromspedalen. 

Tillslut kom september och med den drog Copa Libertadores igång. Detta trots att Argentina, som enda land i Sydamerika, ännu inte dragit igång sitt ligaspel igen. Faktum är att lagen inte ens hade hunnit med att spela några träningsmatcher. 

Men trots detta såg man inte skymten av någon ringrostighet. Tre av fem lag tog sig vidare ifrån gruppspelet och ett fjärde (Defensa y Justicia) kvalificerade sig för Copa Sudamericana. 

Därefter har ligaspelet – samt Copa Sudamericana dragit igång och även i den mindre ansedda turneringen har det gått bra för argentinska lag efter uppehållet. 

Independiente, Vélez Sarsfield och Lanús har alla – i imponerande stil – tagit sig vidare till kvartsfinalerna av turneringen. Ikväll kan dessutom Defensa y Justicia adderas till denna listan om man lyckas ta sig förbi brasilianska Vasco da Gama. Det första mötet i Argentina slutade 1–1 och därmed finns alla möjligheter till detta. 

Men oavsett utgången på Defensas match har det varit en väldigt positiv höst för dom argentinska lagen i dom kontinentala turneringarna. Man har visat sig vara starkare än sina konkurrenter ifrån andra länder och om man jämför med Brasilien, som generellt sett är det land där dom argentinska klubbarnas största – och svåraste motståndare kommer ifrån, är resultaten slående. 

Brasilien har bara ett enda lag vidare till kvartsfinalerna av Copa Sudamericana. I Copa Libertadores har man visserligen två stycken vidare – som kan bli tre om Grêmio slår ut Guaraní i afton. 

Racings heroiska insats, i förrgår, borta mot fjolårsmästarna Flamengo var ett styrkebesked och ett resultat som ändrar om förutsättningarna rejält. Två av tre argentinska lag är just nu i kvartsfinalerna av Copa Libertadores, medan det tredje laget, Boca Juniors, har ett riktigt fint utgångsläge inför returen om en vecka då man vann borta mot Internacional under gårdagen. 

Vi kan konstatera att argentinska lag har fått upp farten snabbt, det långa uppehållet till trots, och ser bättre ut än på flera säsonger. Känslan är att man skulle bli väldigt förvånad om vi inte har minst en argentinsk finalist i båda Copa-turneringarna när det nya året rings in. Och det är verkligen något att glädjas över.