Estudiantes är nästan historiskt usla

Estudiantes säsong har inte varit någon höjdare såhär långt. Laget har haft svårt att skapa farliga målchanser och målen har uteblivit i samtliga av deras fem matcher. 

Att inte ha gjort mål sedan i mars – och inte vunnit sedan i februari är såklart väldigt anmärkningsvärt. Och visst, där har varit en pandemi däremellan, jag är medveten om det. Men detta till trots, går det inte att bortse ifrån Estudiantes kritiska situation som man just nu befinner sig i.

Igår spelade man återigen en mållös tillställning i höstens ligaspel när hemmamötet med San Lorenzo slutade 0–0. Resultatet innebar bl.a. att Estudiantes inte kan ta sig vidare till den mer attraktiva andra rundan av turneringen. Men det betyder också att man ännu inte gjort mål under höstens ligaspel – och därmed, såklart, inte heller vunnit någon match. 

Faktum är Estudiantes inte vunnit på elva raka ligamatcher och den senaste segern kom så pass långt tillbaka som den 1 februari. Efter gårdagens match var målvaktsveteranen Mariano Andújar besviken, men samtidigt inte uppgiven utan menar på att resultaten kommer att komma med hårt arbete. 

”Det är just nu en väldigt jobbig situation som vi befinner oss i. Det finns inget magiskt recept på hur man ska ta sig ur detta, utan man måste fortsätta att arbeta hårt och träna på. Man måste fortsätta att försöka. Om vi hade haft en rak förklaring på varför det blivit såhär, då hade vi inte varit i denna situation som vi just nu befinner oss i”. 

Estudiantes valde, för några år sedan, att investera stora pengar i att renoverar upp sin gamla arena som man sedan återinvigde i höstas. Detta har gjort att investeringarna i truppen har uteblivit och istället har tränare Leandro Desábato fått laborerar med det han har haft att tillgå. Många unga talanger har lyfts upp ifrån ungdomslaget och flera av dom har gjort det väldigt bra. Dock är dom, fullt förståeligt, ännu inte helt bekväma vid spel på den yttersta toppnivån. 

Höstens fortsätta ligaspel kanske ser ut som en transportsträcka för Estudiantes del, men det är fundamentalt att det inte blir det. Nu är tidpunkten att bygga något inför nästa säsong. Spela samtliga ungdomar som har potential, ge dom erfarenhet och försökt förbereda er inför vad som komma skall 2021. 

Just nu må allting kännas nattsvart, men det finns en möjlighet att avsluta året på ett positivt sätt och den chansen måste man ta tillvara på med alla energi som fortfarande finns kvar inom laget.