Krönika: Boca var Boca igen och det kunde inte ha kommit mer lägligt

Det blev såklart väldigt känslosamt även för Boca Juniors under gårdagen när man tog sig an Newell’s Old Boys på hemmaplan. Hyllningarna till Maradona ville inte ta slut och faktum är att jag inte tror att någon vill att dom skulle göra det heller. 

En omtumlande vecka är äntligen till ända för Boca Juniors. Veckans Copa Libertadores-match blev uppskjuten till följd av Maradonas bortgång. Istället spelades deras första match, efter den legendariska ikonens tragiska död, under gårdagskvällen mot Newell’s Old Boys på hemmaplan.

Det var en speciell atmosfär på La Bombonera. Hyllningarna inför matchen höll högsta klass och när Edwin Cardona pricksköt dit 1–0, på en väldigt fin frispark sprang han – och övriga lagkamrater bort till långlinjen, plockade fram en Maradona-tröja och applåderade upp mot logen där Diegos dotter befann sig. Det var en otroligt fin sekvens som visade på den kärlek som fotbollen kan framkalla. 

Boca fortsatte sedan att trumma på och Cardona fixade även 2–0 när han tog sig förbi på högerkanten och tunnlade målvakten Alan Aguerre. Det ska sägas att båda målen lämnade en hel del att önska av dels målvaktsarbetet, men även försvarsspelet – där Fontaninis aktion vid 2–0-målet var bland det sämsta jag sett denna säsong. 

När sedan Newell’s Old Boys drog på sig ett förrädiskt rött kort, i slutet av den första halvleken, ja då var matchen över. Det spelade sedan ingen vidare roll att Ramón Ábila skickade iväg en straffspark högt över – i fin David Beckham-manér – för matchens vidkommande

Boca bärgade tre poäng som i sig betydde mycket på det sportsliga planet – med tanke på att man i ligaspelet kom ifrån två raka förluster mot Talleres och Lanús. Men samtidigt var det också lägligt att, som en indirekt hyllning till Diego Maradona, göra sin bästa insats på flera veckor. Newell’s var visserligen återigen otroligt bleka, men det går ändå inte att ta ifrån Boca deras fina insats och en fullt rättvis seger. 

Boca var återigen Boca och det kunde inte ha kommit mer lägligt.