Fotboll mitt i sorgen

Det har varit en omtumlande – och sorgsen veckan för alla argentinare som nu ska avslutas med lite fotboll. 

En av dom mest turbulenta veckorna i Argentina, på väldigt länge, är nära att nå sitt avslut. Det återstår endast två dagar på en vecka som kommer gå till historien som en väldigt omtumlande – och sorglig sådan för alla argentinare. 

Diego Maradonas bortgång i onsdags har lämnat ett helt land i sorg och det kommer ta lång tid för många att acceptera att deras största idol, landsfader och älskade VM-guldmedaljör inte existerar längre. För hans närmaste familj är såklart sorgen som allra störst. 

Dottern Dalma la upp en rörande bild på Instagram där hon, som 2-åring, sitter vid sin pappas fötter – som är klädd i Napolis matchtröja. I texten under stod det bl.a. ”Jag har aldrig kunnat föreställa mig hur ett liv utan dig skulle kunna vara” och ”Jag har alltid varit rädd för att dö, men inte nu längre, för då vet jag att jag kommer att få lov att krama dig igen”.

Kondoleanserna ifrån fotbollsvärlden har varit överväldigande och bevisar vilken enorm fotbollsspelare, personlighet och älskad människa som Diego Maradona var. Det har varit tysta minuter i alla världsdelar, på Champions League-matcher och i Copa Libertadores. Ceremonier och supportrar som visat sin kärlek och respekt för Diego. 

Mitt i allt detta ska dom argentinska lagen nu försöka att spela ligafotboll. En ligafotboll där turneringen döpts om till Copa Maradona. Fredagens matcher sköts upp till lördagen – och söndagen vilket gör att helgens spelschema är en aning komprimerat. Det kommer att vara en tyst minut inför varje match, även om man uppmanat till applåder för att minnas det positiva kring Maradonas liv – och långa karriär. 

Samtliga spelare ska också gå in på planen iklädda Argentinas landslagströja med nummer 10 och Maradona på ryggen. Utöver detta väntas såväl ligans representanter som förbundet ha arrangerat en rad hyllningar. Detta mycket också pga. att supportrarna inte får närvara, pga. pandemin, och kan därför inte hylla sin hjälte på bästa möjliga sätt. 

Det kommer bli många tårar och känslor. Men allra värst kommer det förmodligen att bli för Gimnasias spelare när dom tar sig an Vélez Sarsfield under morgondagen. Dessa spelare lärde känna Maradona på en daglig basis, blev vänner med honom och andades in allting som han hade att förmedla. Det kommer såklart vara en obeskrivlig jobbig match att genomföra.

Bocas tränare Russo flaggade i en intervju, efter Maradonas bortgång, att han tyckte att detta var en så pass säregen situation att man borde ställt in hela omgång. Det tyckte inte förbundet och därför ska det spelas fotboll. 

Livet måste såklart gå vidare, även i den djupaste förtvivlan och sorg. Men det går såklart att hitta många argument för att helgens omgång inte skulle gått av stapeln. Racing Club mot Unión är först ut i afton, i en match där Racing redan är borta ifrån vidare avancemang och Unión kämpar för en plats i nästa runda. Dock kommer väldigt lite att handla om just detta en vecka som denna. 

Maradona begravdes redan i torsdags. Detta efter en dag då han först låg på likvaka i presidentpalatset Casa Rosada och sedan snabbt blev förflyttad till kyrkogården efter att stora folkmassor försökt storma Casa Rosada. 

Idag ska det spelas fotboll igen. Det kommer att bli många tårar och mycket känslor.