När Diego gjorde fyra mål på Hugo Gatti

Man skulle kunna tro att Gatti visste bättre. Han var rutinerad, hade spelat i Boca Juniors under åtskilliga säsonger och borde vetat bättre än att trissa upp landets största talang. Men det visste han inte. 

Argentinos Juniors hade blivit en sevärdhet under slutet av 70-talet – och inledningen av nästa årtionde. Allt tack vare en exceptionell yngling i form av Diego Armando Maradona. Som föreningen stod man visserligen fortfarande utan en ligatitel, men i gengäld hade man en oslipad diamant som hela fotbollsvärlden var sugna på att sätta klorna i.

Inför ett möte med Boca Juniors, på La Bombonera, hade hemmalagets målvakt – den excentriske Hugo Gatti uttalat sig kring Diego Maradona och kallat honom för ”den lille tjockisen”. 

Som vi alla vet, med facit i hand, var det kanske inte det smartaste som Gatti sagt genom åren. Samtidigt vet vi också att målvakten tillhörde den typen av frispråkiga argentinare som sällan ryggade ifrån att sticka ut hackan vid varje tillfälle som gavs. Varför skulle han inte göra det denna gång?

Mötet på La Bombonera blev en historisk match då Argentinos krossade storebrodern Boca med hela 5–3 och Maradona smällde dit fyra mål på Hugo Gatti. ”Den lilla tjockisen” hade stängt igen munnen på den, lite för språksamma, målvaktsveteranen. Dock försökte Gatti själv att släta över situationen efteråt och påstod att det var media som förvrängt hans citat. 

Diego berättade själv i sin självbiografi att redan innan matchen hade börjat kom Gatti fram till honom för att förklara sig.

”Han sa till mig att han ansåg att jag var ett fenomen och att det var media som hade hittat på allting. Men där och då brydde jag mig inte. Jag hade lovat min agent Jorge Cyterszpiler att jag skulle göra fyra mål på honom och det tänkte jag hålla. Jag var uppe i varv och Jorge visste att jag spelade som bäst när jag var förbannad”.

Här någonstans fick Maradona sitt kanske största genomslag under tiden i Argentinos och det var här som Boca Juniors bestämde sig, i klassisk Robin Hood-manér, för att ”honom ska vi ha”. Ett år senare var han en Boca-spelare och fick springa in på La Bomboneras gröna gräsmatta som en del av hela mystiken som denna argentinska storklubb innebär. 

Kanske skulle Hugo Gatti inte varit så stort i munnen, men till hans försvar var han inte ensam om att underskatta Diego Maradona under alla dessa år. Dock blev det såklart ett pinsamt uppvaknande för Bocas målvaktsveteran när en ursinnig Maradona klädde av honom in på bara skinnet. 

Tack vare segern tog sig Argentinos Juniors vidare till nästa runda i turneringen och direkt efter matchen tog Maradona med sig hela sin familj på en resa till Disneyworld i USA. Tidningarna skrev att Diego var i sin bästa form sedan han kommit fram i Argentinos seniortrupp för fyra år sedan. Maradona själv konstaterade att saker och ting rullade på i rätt riktning. 

”Från Fiorito till Disneyworld på fyra år” sa han med ett leende på läpparna. 

Fotnot: Maradona och Gatti blev sedan lagkamrater i Boca Juniors och goda vänner.