Copa Libertadores är tillbaka!

Då är det dags för åttondelsfinalerna av Sydamerikas mest prestigefyllda klubblagsturnering att börja. 

Efter två veckors uppehåll, sedan gruppspelet färdigspelades, är det nu äntligen dags för åttondelsfinalerna i Copa Libertadores att dra igång. Här kommer en kortare genomgång inför matcherna som involverar argentinska lag. 

Atlético Paranaense – River Plate. Tisdag klockan 23:15.

River Plate beger sig under tisdagskvällen till Brasilien som stora favoriter i mötet med Atlético Paranaense. Men borde man verkligen vara så pass stora favoriter som man, av tidningarna, målats upp att vara?

River kommer ifrån en skön 2–0-seger mot Banfield under helgen som var och flera spelare såg piggare ut än på länge. Nacho Fernández gjorde återigen mål och har skakat av sig skadan han ådrog sig för några veckor sedan. 

På skade – och Coronafronten finns det inte några större problem för Rivers del utan Marcelo Gallardo bör kunna ställa starkast möjliga lag på planen. Det som återstår att se är ifall han väljer att spela ett 4-3-3, eller om Julián Álvarez ”offras” för att istället spela ett 5-3-2 – som varit succéfyllt dom gångerna man använt sig av formationen. 

För motståndet står ett Atlético Paranaense som på inget sätt är ett dåligt lag. Man har faktiskt vunnit dom fyra senaste matcherna i ligaspelet och efter 22 omgångar ligger man på en niondeplats i den brasilianska ligan. Man tog sig dock vidare ifrån gruppspelet av Libertadores med minsta möjliga marginal, bakom gruppvinnarna Jorge Wilstermann. 

Det som också ska noteras kring kvällens match är att den spelas på konstgräs, vilket brukar vara en akilleshäl för argentinska lag då dom inte är vana vid detta underlag för fem öre. 

Avslutningsvis – och som svar på frågan om River borde vara så pass stora favoriter som dom målats upp till att vara. Dom ska givetvis vara favoriter att ta sig vidare, men jag tror inte att det kommer bli ett enkelt dubbelmöte. Paranaense har visat sig vara ett svårspelat lag förut och mycket kommer att avgöras redan i afton. 

Racing Club – Flamengo. Onsdag klockan 01:30.

Går det att få sämre förberedelser inför en åttondelsfinal än vad Racing Club haft? Jag tror nästan inte det. Man har förlorat fyra av fyra matcher i ligaspelet, tränaren Beccacece hänger löst och Diego Milito har annonserat sin avgång. 

Mitt i allt detta ska Racing försöka rubba fjolårsmästarna av Copa Libertadores – brasilianska storklubben Flamengo. Dom har visserligen inte den bästa formen dom heller, även om man ligger på en andraplats i den brasilianska ligan. Flamengo vann visserligen senaste, men har endast tagit fem poäng på dom senaste fem omgångarna.

Det ska dock betonas att Flamengo har ett väldigt bra lag, med många potentiella matchvinnare som kommer orsaka Racing Club stora problem. Dessutom sägs det att såväl Gabriel Barbosa som Felipe Luiz återigen är redo för spel efter en tids skadefrånvaro. 

Internacional – Boca Juniors. Torsdagen 01:30. 

Efter en fin inledning på ligaspelet har nu Boca åkt på två raka hemmaförluster mot Talleres och Lanús. Sedan Pol Fernández och klubben hamnade i osämja med varandra, varpå Boca annonserade att mittfältaren inte kommer att fortsätta i föreningen efter årsskiftet, har storklubbens spel inte stått att känna igen. 

Utan Pol Fernández tappar Boca en viss skärpa i sitt spel och det är svårt att hitta en likvärdig spelare i truppen just nu. Faktum är att jag har svårt att se hur man ska kunna gå långt i varken ligaspelet – eller Copa Libertadores utan Pol Fernández i laget. 

I övrigt har Boca inga noterbara bortfall i truppen utan Russo bör kunna ställa starkast möjliga lag på planen. Dock finns det vissa frågetecken för om Salvio kommer kunna starta eller inte. Yttermittfältaren kommer att resa med till Brasilien, men med tanke på att han nyligen började träna för fullt, efter sin skada, är det mycket troligt att han får inleda på bänken – vilket i sådana fall skulle vara en kraftig försvagning för Russo och hans Boca.

För motståndet står Internacional som även dom haft det lite turbulent den senaste tiden. Eduardo Coudet valde att lämna posten som föreningens huvudtränare för att istället hoppa på ett uppdrag med Celta Vigo i Spanien. Internacionals form är inget vidare då man bara tagit två poäng på dom senaste fem matcherna.