San Lorenzos supportrar marscherar: ”Detta handlar om mycket mer än bara en stadion”

Under torsdagen promenerade många San Lorenzo-supportrar till byggnaden där beslutet om ifall klubben ska få lov att bygga sin nya stadion i Boedo ska tas. En av dessa var givetvis presidenten Marcelo Tinelli. 

Den argentinska storklubben har, under många år, slagits för sin rätt till landområdet där deras gamla stadion en gång i tiden fanns. Viejo Gastómetro låg fram tills slutet av 70-talet i stadsdelen Boedo i Buenos Aires. Men den dåvarande militärjuntan, som styrde i landet, ansåg det inte lönsamt att ha kvar alla arenor som fanns utan löste in San Lorenzos hemmaplan för en spottstyver. 

Arenan revs sedan och regimen sålde marken, för en betydligt högre summa än vad San Lorenzo fått, till matvarukedjan Carrefour – som i sin tur byggde upp en av sina affärer på platsen. Åren gick och San Lorenzo stod länge utan en egen hemmaplan. Man fick hyra in sig på andras hemmaplaner under 80-talet och hade ingen egen fast punkt att utgå ifrån.

Men tillslut kom 90-talet och den dåvarande presidenten, Fernando Miele, såg till att klubben fick bygga en ny hemmaplan – dock inte i Boedo utan i området Bajo Flores. Miele var en kontroversiell figur, men blev ihågkommen på ett positivt sätt av supportrarna då han gav dom ett nytt hem – även om det var ett hem som ingen egentligen ville kännas vid. 

I december 1993 stod hemmaplanen Estadio Pedro Bidegain klar för invigning och det är här som San Lorenzo spelat sina hemmamatcher sedan dess. Dock har man hela tiden kämpat hårt för att få tillbaka marken där den f.d. hemmaplan låg på. I mars 2012 demonstrerade över 100,000 supportrar för att få tillbaka landområdet som tillhörde Carrefour och tillslut beslutade staden Buenos Aires att matvarukedjan – och den argentinska storklubben skulle förhandla om en affär. 

En överenskommelse nåddes och San Lorenzo äger numera marken i Boedo. Sedan detta skedde har klubben jobbat stenhårt på att ta fram en plan på hur en ny arena skulle kunna se ut och vilka fördelar detta skulle generera för dom som bor i stadsdelen, för att sedan kunna presentera detta förslag till kommunen. 

Där någonstans är vi idag och det är detta som har genererat att klubbens supportrar gått ut på gator och torg för att visa vad dom tycker om saken. Idag genomfördes en lång marsch genom Buenos Aires, med slutstation Boedo, och en av dom som gick i marschen var såklart Marcelo Tinelli – klubben mångåriga president. Han har varit med i processen genom alla år och gick själv till den gamla hemmaplanen i Boedo som liten grabb. Idag var en stor dag på många sätt och vis.

”Jag hade svårt att somna igår. Vi har arbetat mycket för att kunna redogöra för dom 60 beslutsfattarna om vårt projekt och vad det skulle betyda att få återvända till Boedo. Detta handlar om mycket mer än bara en stadion. Idag hoppas vi att vi ska få massiv med hjälp ifrån dom. Detta handlar, mer eller mindre, om att få tillbaka det som diktaturen tog ifrån San Lorenzo”.

Tinelli fortsatte att prata om vad en återkomst skulle betyda för folket som bor i området.

”Man får återvända till att ha det så som vi hade det på 70-talet. Det är det som folket – och området har önskat. San Lorenzo kommer tillbaka för att värna om, ge säkerhet, belysning, kultur, utbildning och gröna områden till Boedo. Det har varit många dagar av arbete i det tysta för att få tillbaka klubben till området”.

Något fullständigt beslut kommer inte att tas idag då dessa typer av frågor – när en organisation eller företag ska byta plats – avgörs i två instanser. Idag ska dom 60 beslutsfattarna säga sitt och sedan ska invånarna i området få göra sina röster hörda under det nästkommande sammanträdet som ska ske inom några veckor. 

Den nya stadion väntas kunna ta in 45,000 åskådare, men får inte överstiga 38 meter i höjd. Allt enligt en detaljerad skiss som storklubben tagit fram.