Mascherano gör som Gago och lägger skorna på hyllan – del 2 av 2

I förra veckan meddelade Fernando Gago att han lägger skorna på hyllan och under söndagskvällen kom Javier Mascherano med samma besked.

Två stycken stora argentinska fotbollsspelare har, under den senaste veckan, valt att lägga skorna på hyllan. Javier Mascherano kom upp genom River Plate ungdomslag innan han gjorde debut för seniorlaget som 19-åring. 

Ganska omgående vann han sin första titel med Los Millonarios när dom lyfte ligatiteln i Clausuran 2004. Dock blev det ett smärtsamt uttåg i Copa Libertadores då man åkte på stryk i semifinalen mot Boca Juniors. 

Året innan – i juli 2003 – gjorde Mascherano sin debut för det argentinska landslaget i en vänskapsmatch mot Uruguay. 

Ett intresse för mittfältaren ökade i Europa och det ryktades om att klubbar som Real Madrid och Deportivo La Coruña – som på den tiden var ett topplag i La Liga – var intresserade av mittfältarens namnteckning. Dock tyckte inte River att dom hostade upp tillräckligt med pengar utan Mascherano blev kvar ytterligare en säsong i klubben. 

Det kommande året blev ingen höjdare för River då man slutade trea (Apertura) – respektive tia (Clausura) i ligaspelet och sedan åkte ut ur i semifinalen av Copa Libertadores mot São Paulo.

Tillslut bestämde sig den brasilianska storklubben Corinthians för att sleva upp dom pengarna som River Plate krävde och Mascherano såldes för 15,000,000 dollar. Med Corinthians vann mittfältaren ligan 2005, men blev ganska snart skadad och missade en lång period av matcher. 

Här kom också VM 2006 i Tyskland emellan där Mascherano representerade Argentina för första gången i ett världsmästerskap. Mittfältaren deltog i samtliga matcher för Argentina när dom tog sig till kvartsfinal – men där man dessvärre blev utslagna av Tyskland. 

Trots att han själv sa att han skulle stanna hos Corinthians och hjälpa dom i nedflyttningsstriden valde Mascherano, tillsammans med Carlos Tevez, att lämna den brasilianska klubben för engelska West Ham United. Tiden hos The Hammers blev dock ingen succé. 

Laget var i fritt fall och Mascherano spelade väldigt sparsamt. Dessutom fanns det många tvister kring vem som egentligen ägde Mascherano och om en tredje part var inblandad. Detta var något som senare konstaterades och West Ham blev bötfällda med 5,500,000 pund – ett världsrekord i bötessumma inom fotbollen vid den tidpunkten. 

(AP Photo/Fernando Llano)

2007 gjorde Mascherano sina två första mål för Argentina när landslaget tog sig till finalen av Copa América – där man dessvärre förlorade mot Brasilien med 3–0. Dock ansåg dom flesta att Mascherano hade varit truppens i särklass bästa spelare genom hela turneringen. 

Istället för att harva runt i West Ham United valde Mascherano att ta klivit vidare till Liverpool. Här blev han snabbt en profil i Rafael Benítez lag och tränaren visade tydligt att han hade ett gott öga till mittfältaren. Efter en match mot Arsenal öste han beröm över Mascherano och kallade honom för ”ett monster till spelare”. 

Men det blev inga titlar under tiden i Liverpool – som precis innan Mascheranos ankomst hade vunnit Champions League. Istället valde han att lämna klubben för Barcelona i augusti 2010. Året efter vann han Champions League med den spanska storklubben mot självaste Manchester United – Liverpools ärkerival – och efter matchen sa han till pressen som väntade utanför: ”Jag vet att många Liverpool-supportrar var ledsna på mig när jag lämnade – men denna segern var även för dom”. 

(AP Photo/Jon Super)

Tiden i Barcelona blev den mest succéfyllda i Mascheranos karriär. Han vann ligan – och cupen fem gånger. Champions League, Uefas Supercup och VM för klubblag två gånger vardera samt Supercupen i Spanien tre gånger – totalt blev det 19 titlar med FC Barcelona mellan 2010 och 2018.

Mascherano deltog i såväl VM 2010 som 2014 för sitt Argentina och i det sistnämnda mästerskapet tog sig landslaget hela vägen till VM-finalen där man dessvärre föll på Tyskland i förlängningen. Mascherano stod dock för många avgörande insatser under detta mästerskap och många minns nog hans brytning på Arjen Robbens avslut i semifinalen där han inte bara räddade ett givet baklängesmål – utan också sträckte sig i gumpen. 

När tiden i Barcelona var över valde Mascherano att lämna för Hebei China Fortune i Kina och här trillbringade han en säsong. 

2018 var Mascherano med i Jorge Sampaolis 23-mannatrupp som reste till Ryssland för VM-slutspelet under sommaren. Detta blev dock ett mästerskap som hela Argentina gärna vill glömma då man spelade en usel fotboll genom hela turneringen och åkte ut mot kommande världsmästarna Frankrike i åttondelsfinalen. 

För Mascheranos del blev dock öppningsmatchen mot Island lite extra speciell då denna markerade hans 144 landskamp vilket gjorde att han passerade Javier Zanetti som spelaren med flest landskamper för det argentinska landslaget. 

Avslutningsvis blev det en kortare vända i argentinska Estudiantes innan han i söndags meddelade att karriären var över. Totalt blev det 147 landskamper för Argentina och över 700 matcher allt som allt i karriären. I detta ingick även ytterligare två finalförluster av Copa América mot Chile (2015, 2016) samt mot Brasilien (2004).