Formatet till Primera Nacional är bestämt

Liga Profesional har, som bekant, redan dragit igång igen efter Corona-uppehållet, men dom lägre divisionerna har fått vänta. Nu rapporteras det i Argentina att Primera Nacional kan återupptas antingen den 21 – eller den 28 november.

När Coronapandemin slog till i våras mot Argentina tog den inhemska klubbfotbollen en paus. Men medan landets högsta division ställde in nedflyttningen och Copa del la Superliga, var det ingen som gav något besked kring dom lägre divisionerna som ännu inte var färdigspelade. 

Flertalet klubbar, däribland San Martín de Tucumán, blev på ren svenska vansinniga och tog ärendet vidare till idrottsdomstolen i Schweiz där man krävde att man skulle bli uppflyttade till Liga Profesional – det blev man inte. 

Nu står det istället klart att landets näst högsta serie ska återupptas antingen den 21 november eller den 28. Formatet kommer också att bli lite annorlunda under hösten. Man delar upp dom åtta bästa lagen, utefter hur dom låg till i respektive zon i våras, och låter dessa – i sin zon – möta varandra en gång. Därefter spelare vinnarna, av respektive zon, en final om den första uppflyttningsplatsen. 

Samtidigt spelar dom lagen som låg på plats 9–16 en likadan turnering där vinnarna möts i en final som bestämmer vem som ska möta förloraren i den första finalen. Dessa gör sedan upp i en slutgiltig final om den andra uppflyttningen.

Frågan är nu hur detta kommer tas emot av dom inblandade lagen. San Martín de Tucumán är ett av många lag som lidit hårt under Coronapandemin, med tanke på att stora delar av truppen var inlånade spelare, och eftersom dessa kontrakt gick ut den sista juni är lagen i stort sett helt annorlunda jämfört med innan pandemins utbrott. 

När Primera Nacional tog uppehåll ledde Atlético Atlanta Zon A medan tidigare nämnda San Martín de Tucumán ledde Zon B. 

Zon A:

 1. Atletico Atlanta.
 2. Estudiantes Rio Cuarto.
 3. CA Estudiantes.
 4. Temperley.
 5. Deportivo Morón.
 6. Ferro.
 7. Platense.
 8. Agropecuario.

Zon B:

 1. San Martín de Tucumán.
 2. Defensores de Belgrano.
 3. Sarmiento Junín.
 4. Deportivo Riestra.
 5. Tigre. 
 6. Atlético Rafaela.
 7. Gimnasia Mendoza.
 8. Villa Dalminé.

Zon A (9-16):

 1. San Martín de San Juan.
 2. Belgrano.
 3. Alvarado.
 4. Guillermo Brown.
 5. Independiente Rivadavia.
 6. Barracas Central.
 7. CA Mitre.
 8. Nueva Chicago.

Zon B (9-16):

 1. Instituto.
 2. Brown Adrogue.
 3. Quilmes. 
 4. Chacarita Juniors.
 5. Almagro.
 6. All Boys.
 7. Santamarina.
 8. Gimnasia Jujuy.