Lanús vidare till åttondelsfinal efter sanslös dramatik

Lanús tog sig, under gårdagskvällen, vidare till åttondelsfinal av Copa Sudamericana efter en sanslöst dramatisk tillställning mot São Paulo.

Redan det föregående mötet, som spelades för en vecka sedan i Argentina, slutade i en ordentlig målkavalkad där Lanús gick segrande ur tillställningen med 3–2. Mötet på Estadio Morumbí, under gårdagskvällen, skulle även detta bli målrikt och dramatiskt. 

Luis Zubeldía ställde upp med inte mindre än åtta egna produkter i startelvan och det var också dessa som konstruerade det första målet i matchen. 19-årige Pedro De la Vega tog emot bollen på offensiv planhalva, vände upp, och drog på ett distansskott som letade sig upp i målvaktens vänstra kryss – en projektil av sällan skådat slag. 

São Paulo skapade många målsituationer och kvitterade också halvvägs in i halvleken genom Dani Alves på nick. Lanús tog dock tag i matchen igen och vänsterbacken, Braian Aguirre, avslutade ett fantastiskt vackert inspel med att trycka dit 2–1-målet med endast några fåtal minuter kvar av den första halvleken. 

Inhoppande Pablo kvitterade för brassarna efter 62 minuter, men efter detta såg Lanús bekväma ut i sina positioner. Dock började orken så sakteligen att ta slut hos Zubeldías manskap och trippelbytet, med knappa tjugo minuter kvar, ingöt lite välbehövlig energi till laget.

När endast tre minuter av ordinarie tid återstod var Lanús i åttondelsfinal – då hände det som inte fick hända. Mittbacken Thaller stod först för ett olyckligt självmål, som innebar förlängning, och två minuter senare skickade Gabriel Sara in 4–2 som innebar att São Paulo hade greppet om biljetten till åttondelsfinalerna. 

Men om det finns någonting som är säkert med detta ungdomliga Lanús så är det att man aldrig viker ner sig och att det aldrig går att räkna bort dom ifrån en match, oavsett hur hopplöst läget än må vara. Gårdagens tillställning blev inget undantag. I den 93:e minuten dök inhoppande Nicolás Orsini upp i straffområdet och skickade dit ett 3–4-mål som innebär att Lanús kommer att spela åttondelsfinal, i årets Copa Sudamericana, mot bolivianska Bolívar. 

Att slå ut en storklubb som São Paulo, på legendariska Estadio Morumbí och med åtta egna produkter i startelvan är såklart något alldeles extra för en förening som endast blivit mästare i Argentina vid två tillfällen genom historien. Denna segern betyder mer än bara ett avancemang för Lanús – och Zubeldías del. Detta är en bekräftelse på att hela klubbens filosofi och tankesätt fungerar. 

**

Även Vélez Sarsfield och Defensa y Justicia tog sig vidare till åttondelsfinal efter att ha slagit ut Peñarol respektive Sportivo Luqueño.

Båda mötena slutade 1-1 där Thiago Almada gjorde Vélez Sarsfields mål och Braian Romero gjorde Defensa y Justicias motsvarighet.