Allt ifrån söndagens matcher i Liga Profesional

Söndagen i Argentina bjöd på flera spännande matcher och några anmärkningsvärda resultat. Här kommer en summering av matcherna ifrån Liga Profesional.

I Buenos Aires, på ett soldränkt Estadio Norberto Tomaghello, drabbade Defensa y Justicia samman med Colón de Santa Fe. På förhand ansåg nog många att Hernán Crespos lag borde varit stora favoriter i denna drabbning. Men med tanke på att laget spelade i Copa Sudamericana under veckan som var, roterade man också ganska kraftigt i sin startelva. Något som sederma märktes tydligt ute på planen.

Colón var det klart bästa laget i den första halvleken och tog också ledningen genom Federico Lértora efter elva spelade minuter. Colón fortsatte sedan att vara farliga i sitt omställningsspel, medan Defensa försökte att bygga upp det vägvinnande passningsspelet som Crespo försökt implementera, och som varit framgångsrikt, såhär långt under tränarens epok i klubben.

I takt med att matchen fortskred genomförde också Crespo ett antal byten. Romero, Pizzini, Isnaldo samt Hachen kom alla in på planen och tillsammans skapade dom ett tryck mot Colóns straffområdet. Men bortalaget höll emot och efter att Pulga Rodríguez kommit in på planen rann matchen iväg till Colóns fördel. Först gjorde han själv 2–0, även om det officiellt blev ett självmål, för att sedan vara med i upprinnelsen till 3–0-målet av Cristian Bernardi. 

Segersiffrorna var möjligtvis lite i överkant, men ingen kan ta ifrån Colón att man stod för en riktigt fin insats i en väldigt svår bortamatch.

**

Unión mot Arsenal var ingen höjdare. Lagen spenderade merparten av matchen med att brottas på mittplanen istället för att skapa farliga chanser framåt. Möjligtvis att Unión var snäppet närmare segern, men inget av lagen kan vara särskilt tillfreds med det som presterades denna söndagseftermiddag.

**

Exakt allt som kunde gå fel för Racing Club gjorde också det under söndagskvällens möte med Altético Tucumán på hemmaplan. Beccacece ställde upp med starkast möjliga lag, medan bortalaget luftade en del avbytare eftersom man spelade Copa Sudamericana under den föregående veckan – och ska göra det även under den kommande.

Men trots detta var det ändå Tucumán som var det överlägset bästa laget genom hela matchen. 1–0 kom redan efter sex minuter genom Ramiro Carrera. Racing försökte skapa målchanser framåt, men det ville sig inte riktigt och samtidigt var försvarsspelet en smärre katastrof. 

Efter 22 minuters spel gjorde Ramiro Ruíz Rodríguez 2–0 till Tucumán och som inte detta var nog blev Racings offensive mittfältare, Lorenzo Melgarejo, tvingad att lämna planen pga. en skada. 

Fram tills denna tidpunkten hade Melgarejo varit hemmalagets tveklöst bästa spelare och efter hans sorti var det som att någon drog ner rullgardinen hos Racing. Beccacece försökte ingjuta lite ny energi i sitt lag genom att genomföra ett trippelbyte i halvtid. Man skapade också några farligheter under inledningen av den andra halvleken som kunde ha gett Racing lite välbehövlig kontakt i matchen. 

Men istället för 1–2 blev det 0–3 till Tucumán genom Guillermo Acosta. Racing stack sedan emellan med ett fantastiskt vackert mål signerat av mittbacken Martínez, men roligare än sådär blev det inte för hemmalaget. Tucumán var inte färdiga utan med tio minuter kvar fastställde den 19-årige inhopparen Kevina Isa slutresultatet till 1–4. 

En monumental genomklappning ifrån Racings sida som genererade en hel säck med frågetecken och ångestfyllda funderingar. För Tucumán var detta ett styrkebesked och en boost för självförtroende inför returen mot Independiente i veckans Copa Sudamericana på hemmaplan.

**

Gårdagens sista match spelades mellan Central Córdoba och Independiente i Santiago del Estero. Independiente luftade lite ungdomsspelare eftersom man, precis som Tucumán, ska spela – och har spelat – i Copa Sudamericana. Inte mindre än nio spelare i gårdagens startelva hade fostrats i klubben – vilket givetvis var något alldeles speciellt för alla inblandade. 

Matchen i sig var väl ingen jättesprudlande tillställning utan efter Independientes tidiga ledningsmål – efter ett olyckligt självmål – gick matchen lite i stå. Central Córdoba hade några fina intentioner, men kändes överlag väldigt uddlösa framåt. Man skapade många hörnor och borde kunnat åstadkomma mer ifrån dessa än vad man i slutändan gjorde. Med tanke på att man bytt ut stora delar av laget under sommaren var det kanske inte någon jättestor skräll att laget inte såg samspelt ut.  

För Independientes – och tränaren Lucas Pusineris del var det såklart en skön känsla att vinna med 1–0 för andra matchen i rad (blev samma resultat mot Tucumán i torsdags) och inleda ligasäsongen med en seger efter all turbulens som varit inom klubben det senaste året.