Feliz cumple Diego querido!

Idag fyller Diego Maradona 60 år. Den 30:e oktober 1960 såg världens genom tiderna bästa fotbollsspelare dagens ljus för allra första gången. 

Dagen innan Diego Maradonas födelse var en speciell sådan för alla inblandade. Hans mamma, Dalma, vankade av och an i barndomshemmet i Villa Fiorita. På kvällen kom pappan hem, Don Diego, efter 11 timmars arbete – trött och sliten, men förväntansfull inför det som hela familjen väntade på. 

Samma kväll hade Boca Juniors besegrat Gimnasia med 1–0 genom ett vackert mål av Piojo Yudica. Samtidigt befäste Argentinos Juniors sin serieledning efter en meriterande 3–2-seger över Vélez Sarsfield. 

Det var dock ingen som tänkte särskilt mycket på detta i Maradonas hushåll. TV:n var fortfarande en raritet i Argentina och om man skulle få reda på något kring kvällens matcher fick man ställa in radion på kanalen som sände aftonens sportreferat. 

Om man ändå satt där och lyssnade på nyheterna kunde man följa presidentkampanjerna i USA mellan John F Kennedy och Richard Nixon, om Kinas upptrappning av deras kärnvapenproduktion och att Che Guevara befann sig i Sovjetunionen för att diskutera handelsavtal. 

Fram mot midnatt började värkarna att intensifieras för Dalma Maradona och hon, tillsammans med Don Diego, tog spårvagnen till sjukhuset utanför Buenos Aires. Samma sjukhus skulle senare genomgå en upprustning och bära namnet av den då döda Evita Perón. 

Klockan 07:01 ankom familjen Maradonas allra första son. Vad han skulle heta fanns det ingen som helst tvivel om. Den lille pojken med registreringen 1477 fick namnet Diego Armando Maradona. Där låg han i sin mammas famn, helt omedveten om världen som han senare skulle erövra på ett alldeles särskilt sätt. 

Exakt 67 dagar efter Diegos födelse döptes han i Iglesia de Pompeya och det är också härifrån som dom allra första bilderna på Maradona återfinns. Tre år efter hans ankomst till världen fick Diego sin allra första fotboll av sin kusin i födelsedagspresent. Resten är, som man brukar säga, historia. 


Feliz cumple Diego querido!