Inför säsongen hösten 2020 – Grupp 6

Nedräkningen inför den kommande säsongen har börjat och i denna artikelserie kommer vi att gå igenom varje lag – i varje grupp – av årets turnering. Här kommer en djupdykning i den avslutande gruppen: Grupp 6.

Vad är senaste nytt kring Vélez Sarsfield?

Att man imorgon möter Peñarol i Copa Sudamericana – och att Fernando Gago är tillbaka i laget igen efter en lång skadefrånvaro. Faktum är att det är väldigt uppseendeväckande att Gago har lyckats ta sig tillbaka ifrån totalt fem svåra skador under sin karriär. Otroligt starkt!

Vélez kom trea ifjol, man har en bra trupp och har nu dessutom fått en drömlottning. Är man rent av en guldkandidat?

Ja det skulle jag faktiskt säga att man är. Av samtliga lag i denna liga känns Vélez definitivt som ett av dom starkaste – och mest spännande. Det finns en hög kvalité i samtliga lagdelar och det enda som skulle kunna tala emot dom är att man delvis är lite tunna på vissa positioner. Dessutom ska man spela i Copa Sudamericana och många matcher på kort tid kan slita på laget. Men med det sagt tror jag definitivt att man kan vara med och slåss om ligatiteln i höst – och vinter. 

Vilka spelare bör man hålla ett extra öga på i Vélez Sarsfield under den kommande säsongen?

I Mauricio Pellegrinos lag finns det många sevärda spelare. På mittfältet är stortalang Thiago Almada alltid värd att hålla ögonen på och lite längre fram har Vélez trollgubben Ricardo Centurión – som förmodligen har den finaste tekniken i hela ligan. Lägg därtill två kompetenta målgörare i såväl Lucas Janson, som nyförvärvet Cristian Tarragona, och man förstår att det är en kvalitativ trupp som Pellegrino har till sitt förfogande. 

Vad är senaste nytt kring Gimnasia?

Det absolut senaste är att Maradona hålls isolerad i sitt hem eftersom en person i staben har uppvisat symptom av Coronaviruset. Annars har Gimnasia blandat och gett under försäsongen och i flertalet matcher har fjolårets största problem – målskyttet – gjort sig påmint. 

Gimnasia var nära på att åka ur Primera Division ifjol innan nedflyttningen ställdes in. Vad talar för att dom skulle vara bättre i höst?

Egentligen inte särskilt mycket. Nyförvärven är inget att skriva hem om, även om Weigandt är en spännande högerback som lånas in ifrån Boca Juniors. Men mycket av målproduktionen står och faller med 35-årige Lucas Barrios – vilket i sig är ett problem då han inte alls är samma målgörare idag, som han en gång i tiden varit. En positiv sak är dock att man fått behålla José Paradela som flertalet storklubben har ryckt i under sommaren. 

Vilka spelare bör man hålla ett extra öga på i Gimnasia under den kommande säsongen?

Matías García är en offensiv – och spelskicklig yttermittfältare. Sen måste man givetvis slå ett extra slag för José Paradela som påminner väldigt mycket om en ung Nacho Fernández. I övrigt är det ganska tunnsått vad det gäller kvalité i Gimnasias trupp. Victor Ayala kan säkert dra på ett vackert långskott – eller två under säsongen, men utöver det känns truppen tyvärr lite för tunn. 

Vad är senaste nytt kring Huracán?

Att man värvar in Esteban Rolón, blev klart under gårdagen, och har därmed säkrat sitt sjunde nyförvärv inför den kommande säsongen. Rolón kommer närmaste ifrån spel i spanska Malaga där chanserna inte blivit särskilt många. Huracáns tränare, Israel Damonte, har fått ihop en fin mix av spelare, och även om han har haft begränsat med pengar att spendera, har det ändå blivit några nyförvärv. 

Fjolårssäsongen var inget vidare ifrån Huracáns sida. Nämn tre saker som kommer göra årets säsong bättre. 

Först och främst ansåg jag att Huracán underpresterade något enormt ifjol. Man hade – och har fortfarande – en tillräckligt bra trupp för att åtminstone hamna på den övre halvan av tabellen. Vidare har Damonte nu fått längre tid på sig att sätta en spelidé – även om tävlingsmatcher lyst med sin frånvaro och slutligen gillar jag flertalet av värvningarna som man genomfört. 

Vilka spelare bör man hålla ett extra öga på i Huracán under den kommande säsongen?

Andrés Chávez kan omöjligen ha en lika usel säsong igen, och förhoppningsvis hittar han tillbaka till sin normalstandard och kanske t.o.m. lite bättre än så. Norberto Briasco är en intressant – och spännande anfallare ifrån den egna akademin som borde få sitt stora genombrott under hösten. Han är trots allt 24 år nu – det är dags!

Vad är senaste nytt kring Patronato?

Att man har tappat dom bästa spelarna från ifjol och att det ska väldigt mycket till för att inte höstens turnering enbart ska bli ett ända långt förlustmaraton. 

Patronato har tappat sina två bästa målgörare från ifjol – Cristian Tarragona och Gabriel Ávalos. 12 av 22 mål har försvunnit. Hur ska man lösa detta?

Det kommer onekligen att bli svårt, för att inte säga omöjligt för en klubb av Patronatos storlek. Det säger lite när den tyngsta värvningen är Junior Arias som varken platsat i Talleres eller Banfield. Det krävs ingen högre matematisk kunskap för att förstå att detta blir en jobbig säsong för Patronatos vidkommande.

Vilka spelare bör man hålla ett extra öga på i Patronato under den kommande säsongen?

Lautaro Comas blixtrade till emellanåt under fjolåret, men utöver honom finns där inte särskilt mycket att hänga i julgranen. Jag skulle vilja kunna sälja in Patronato bättre än såhär – men det går dessvärre inte. 

Såhär tror jag att Grupp 6 slutar:

  1. Vélez Sarsfield. 
  2. Huracán.
  3. Gimnasia. 
  4. Patronato.