Inför säsongen hösten 2020 – Grupp 5

Nedräkningen inför den kommande säsongen har börjat och i denna artikelserie kommer vi att gå igenom varje lag – i varje grupp – av årets turnering. Här kommer en djupdykning i Grupp 5.

Vad är senaste nytt kring San Lorenzo?

Att man fått lite olyckliga skador inför den kommande säsongen. Franco Di Santo drog på sig en sträckning I förra veckan och sedan tidigare är dessutom Andres Herrera skadad. Det ska dock sägas att Soso har en ganska bred trupp, med många spelare att välja mellan. 

Är Franco Di Santo rätt man att ersätta Adolfo Gaich?

Spontant känns det som en bra lösning. Di Santo kommer visserligen ifrån en mindre bra sejour i Atlético Mineiro, men hans erfarenhet och spetskvalitéer går trots allt ändå inte att ignorera. Sen ska man komma ihåg att dom båda är helt olika spelartyper och Gaich är en enormt spännande talang som det givetvis är synd att man tappar. 

Vilka spelare bör man hålla ett extra öga på i San Lorenzo under den kommande säsongen?

Både Franco Di Santo och Jonathan Herrera är duktiga anfallare som bör kunna knoppa in några mål för klubben. Utöver detta är alltid bröderna Romero sevärda – om än en aning kontroversiella. Sen vill jag också passa på att slå ett slag för bröderna Palacios, där främst Matías ser ruskigt fin ut och bör få många chanser under den kommande säsongen. 

Vad är senaste nytt kring Argentinos Juniors?

Det har varit ganska lugnt under försäsongen. Det allra senaste är väl att presidenten Cristian Malaspina uttalade sig negativt, under gårdagen, kring att River Plate ansökt om att spela sina hemmamatcher i ligaspelet, under hösten, på sin träningsanläggning eftersom Monumental står under ombyggnad. Malaspina sa bl.a. att ”det sände ut fel signaler” att spela tävlingsmatcher på en träningsanläggning, och att ”vi måste vårda vår produkt som är ligaspelet”. 

Vad Malaspina verkar ha glömt är att Argentinos också har haft stora problem med sin arena och borde ha lite sympati för River Plate. Bland annat kunde inte River Plates spelare duscha på Estadio Diego Armando Maradona, efter en match lagen emellan 2019, eftersom vattnet var, av oklar anledning, avstängt. Ibland skadar inte lite medkänsla. 

Argentinos kom femma ifjol och har egentligen inte tappat något av värde under uppehållet. Kan man rent av slåss om ligatiteln under hösten?

Omöjligt är det absolut inte och det har varit fundamentalt för klubben att få behålla sina viktigaste pjäser i laget. Att Damián Batallini stannar december ut är givetvis positivt, även om Argentinos måste börja förbereda sig inför en tillvaro utan mittfältaren. Diego Dabove är en skicklig tränare och kan han få en bra start på gruppspelet, bör hans Argentinos ha goda chanser att ta sig långt i höstens turnering.

Vilka spelare bör man hålla ett extra öga på i Argentinos Juniors under den kommande säsongen?

Här finns en handfull intressanta spelare och några av nyförvärven ska bli extra spännande att studera lite närmare. Facundo Mater har varit duktig i Nueva Chicago och bör kunna utvecklas ännu mer i Argentinos. Bland dom som varit med ett tag är Santiago Silva alltid en pålitlig anfallare som ofta hamnar med i målprotokollet. Sen vill jag givetvis också slå ett slag för Fausto Vera som är en otroligt talangfull mittfältare. Han har ryktats bort under sommaren, men blev i slutändan kvar i Argentinos. 

Vad är senaste nytt kring Aldosivi?

Det senaste är att väldigt få, nästan ingen, skriver om föreningen ifrån Mar del Plata. Visserligen tillhör man inte någon av dom största klubbarna i landet – långt ifrån – men samtidigt är det anmärkningsvärt hur extremt lite som föreningen bevakas. 

Finns det någonting som tyder på att Aldosivi kommer att gå vidare ifrån denna grupp?

Nej. Det gör faktiskt inte det. Man har tappat egentligen all form av spets i truppen – och då slutade man ändå tredje sist ifjol. Denna trupp fullkomligt stinker nedflyttning – om det hade funnits någon – och jag har väldigt svårt att se hur Aldosivi ska ta särskilt många poäng, om ens någon, under den kommande säsongen. 

Vilka spelare bör man hålla ett extra öga på i Aldosivi under den kommande säsongen?

Om jag ska lyfta fram någon sevärd spelare i Aldosivi får det bli dom båda mittfältarna Gastón Gil Romero och Pablo Becker. Romero har en fin passningsfot, medan Becker stundtals visar upp en fin teknik. 

Vad är senaste nytt kring Estudiantes?

Att man, för två dagar sedan, krossade All Boys i den sista träningsmatchen inför den kommande säsongen med hela 4–1. Överlag har man haft en ganska behaglig försäsong. Det fälldes dock en och annan tår när Gastón Fernández annonserade att han skulle lägga skorna på hyllan, tidigare i somras. 

Estudiantes kom på en trettonde plats ifjol – finns det något som talar för en bättre säsong i höst?

Ja men det tycker jag. Truppen är visserligen ganska komprimerad och jag skulle gärna ha sett att man fått in lite mer kreativitet på mittfältet. Men Leandro Díaz har återkommit efter att ha varit utlånad till Tucumán och han blir som ett nyförvärv i anfallet. Dessutom spetsar såväl Nicolás Pasquini som Leonardo Godoy till backlinjen som numera ser väldigt gedigen ut. 

Vilka spelare bör man hålla ett extra öga på i Estudiantes under den kommande säsongen?

Som nämnts här ovan ska man givetvis hålla ett öga på Leandro Díaz, då han brukar kunna stå för några mål framåt. Även Martín Cauteruccio är en gedigen målgörare trots att han börjar bli till åren. På mittfältet hoppas jag att Ángel González kan nå upp till den fina nivån som han hade i Godoy Cruz, men ännu inte riktigt visat i Estudiantes, för då är han en väldigt skicklig mittfältare. 

Såhär tror jag att Grupp 5 slutar:

  1. San Lorenzo.
  2. Argentinos Juniors.
  3. Estudiantes.
  4. Aldosivi.