Inför säsongen hösten 2020 – Grupp 4

Nedräkningen inför den kommande säsongen har börjat och i denna artikelserie kommer vi att gå igenom varje lag – i varje grupp – av årets turnering. Här kommer en djupdykning i Grupp 4.

Vad är senaste nytt kring Boca Juniors?

Att man, precis som River Plate, imponerat stort i Copa Libertadores – och under den föregående veckan krossade Caracas på hemmaplan med 3–0. Carlos Tevez ser livligare ut än på flera år och man kan verkligen se hur taggad han är på att återigen få lyfta Copa Libertadores-pokalen. Annars har det varit en hel del snack om fallet med Sebastián Villa, som står åtalad för att ha misshandlat sin f.d. flickvän, samt det idiotiska uttalandet som en av styrelseledamöterna, Marcelo Delgado, sa angående hela situationen. 

Boca vann ligan i våras och med tanke på att den kommande turneringen kanske inte rankas lika högt – finns risken att storklubben prioriterar borta ligaspelet helt och hållet?

Inte helt och hållet – det har jag svårt att tro. Men man kommer absolut att ha mest fokus på Copa Libertadores – precis som Racing Club och River Plate kommer att ha. Med det sagt har Boca förmodligen den bredast truppen i hela ligan och deras andrauppställning är tillräckligt bra även den för att kunna vinna hela ligan. Något som, i sig, säger en hel del om kvalitén som tränare Russo har att förfoga över. 

Vilka spelare bör man hålla ett extra öga på i Boca Juniors under den kommande säsongen?

Just nu är det omöjligt att svara någon annan än den pånyttfödde Carlos Tevez. Veteranen glänser faktiskt över dom flesta spelarna i truppen just nu och ser otroligt pigg ut. Utöver detta är Jorman Campuzano en mittfältare av rang och jag tycker väldigt mycket om talangen Agustín Obando som fått mycket speltid i Copa Libertadores. 

Vad är senaste nytt kring Lanús?

Att man ser ruskigt fina ut just nu, både i prestationerna på försäsongen, men också hela auran runt klubben som andas kvalité och faktiskt även en förnimmelse om ett potentiellt ligaguld. Truppen har en härlig mix av ungt och gammalt, vilket talar till deras fördel. Faktum är att dagens lag påminner en hel del om den sammansättningen som vann ligaguldet 2016. Kanske är det dags igen?

Marcelino Moreno har lämnat för Atlanta United och han var själva navet på mittfältet i Lanús. Kommer man inte att sakna hans kreativitet alldeles för mycket?

Självklart är det svårt att ersätta en spelare av Morenos kaliber, men samtidigt tycker jag att det finns många alternativ i truppen och just det kreativa idéerna i Lanús står inte och faller med Marcelino Moreno. 

Vilka spelare bör man hålla ett extra öga på i Lanús under den kommande säsongen?

Pedro De la Vega är det mest givna svaret på denna fråga. Anfallaren/yttern – kan spela som båda – har vuxit till sig ännu mer under uppehållet och ser, om möjligt, än mer spännande ut än innan pandemin. En stor talang som har framtiden framför sig och som vi får passa på att njuta av så länge han är kvar i den argentinska ligan. Sen måste jag även nämna lagkaptenen, Lautaro Acosta, som sällan gör en dålig match för sitt Lanús. 

Vad är senaste nytt kring Talleres?

Att man sålt väldigt många spelare under detta transferfönster och i stort sett enbart ersatt dessa med unga talanger. Detta har varit presidenten, Andrés Fassis, melodi ända sedan han tog över rodret för klubben och det är väl egentligen svårt att argumentera emot det, sett till resultaten som nåtts. 

Ingen Nahuel Bustos, Jonathan Menéndez eller Dayro Moreno. Vem ska egentligen göra mål i Talleres?

Ja det är en väldigt bra fråga. Diego Valoyes har använts i den centrala anfallsrollen, men om jag ska vara ärlig ser jag inte riktigt potentialen i honom. Känslan runt honom har hittills varit ganska blek och jag har svårt att se hur han ska kunna göra särskilt många mål under den kommande säsongen. Inlåningen av Mateo Retegui, ifrån Boca Juniors, kan bli intressant och han kan säkert göra några mål om han får kontinuerligt med speltid. 

Vilka spelare bör man hålla ett extra öga på i Talleres under den kommande säsongen?

Tomás Pochettino är en duktig mittfältare som ska styra tempo och spelbyggnadsfasen i Talleres. Annars får man gräva en hel del för att hitta, på förhand, potentiellt sevärda spelare i denna upplaga av Talleres. Som nämnts tidigare slår jag också ett extra slag för Mateo Retegui. Jag tror att han kan bli en av få ljusglimtar under den kommande säsongen för Córdobaklubben om han får rätt coachning av Medina. 

Vad är senaste nytt kring Newell’s Old Boys?

Att man för lite mer än en vecka sedan värvade in den 24-årige försvararen Manuel Capasso på fri transfer. Han kommer närmast ifrån spel med Platense, i Primera Nacional, dit han var utlånad ifrån Aldosivi. I övrigt har träningsmatchandet för Newell’s varit lite varierande, under uppehållet, vad det gäller såväl resultaten som prestationerna. Känslan runt klubben är dock optimistisk och har så varit sedan Frank Kudelka tog över som tränare.

Ignacio Scocco är tillbaka i Newell’s och sammanstrålar här med två av sina närmaste vänner i Pablo Pérez och Maxi Rodríguez – med vilka han faktiskt blev mästare 2013. Är det dags för ett nytt ligaguld?

Det hade onekligen varit en spektakulär avslutning på dessa tre herrars fina karriärer. Dock är det mycket som ska stämma för att man ska nå hela vägen till att bli ligamästare. Men med det sagt ser Newell’s spännande ut, om än lite ålderstiget, och kan man ta sig vidare ifrån denna svåra grupp, har man alla möjligheter i världen att gå långt under den kommande säsongen. 

Vilka spelar bör man hålla ett extra öga på i Newell’s Old Boys under den kommande säsongen?

Här finns faktiskt en handfull, men jag väljer att slå ett slag för en rutinerad herre i Nacho Scocco – som jag tror kommer att bli lagets främste målgörare – samt mittfältstalangen Aníbal Moreno. 21-åringen såg spännande ut redan ifjol och kan säkert ta ännu större kliv under dom närmaste månaderna.

Såhär tror jag att Grupp 4 slutar:

  1. Lanús. 
  2. Boca Juniors.
  3. Newell’s Old Boys.
  4. Talleres.