Marcelo Gallardo: ”Det är ni journalister som gillar att snacka om övergångar”

Inför morgondagens möte med LDU Quito uttalade sig River Plates huvudtränare, Marcelo Gallardo, kring sina kommande motståndare, transferfönstren och morgondagens startelva. 

Imorgon spelar River Plate mot LDU Quito i den sista gruppspelsmatchen av årets Copa Libertadores. Båda lagen är klara för åttondelsfinal och morgondagens tillställning handlar om vem som ska bli gruppetta och därmed få en bättre seedning i lottningen till åttondelsfinalerna. 

På dagens presskonferens bekräftade Marcelo Gallardo att han kommer att ställa upp med samma startelva som senast mot São Paulo, med det enda undantaget att Paulo Díaz går in på Lucas Martínez Quartas plats efter att denne lämnat för spel i italienska Fiorentina.

”Jag kommer att ställa upp med samma lag som senaste, bortsett ifrån att Paulo Díaz går in istället för Martínez Quarta. Vi kommer att gå in med inställning att komma etta i gruppen, det kommer inte att bli en enkel match, men vår intention är att nå förstaplatsen”.

Angående att Martínez Quarta nu har lämnat storklubben kommenterade Gallardo med ett långt anförande.

”Det finns ingen överenskommelse som säger att inga fler spelare kommer att lämna klubben nu. Vad jag tänker kring övergången med Martínez Quarta spelar ingen roll, det kommer inte förändra något. Jag har redan uttryckt vad jag känner och vad som är mina funderingar kring det hela. Men det finns ingen överenskommelse, mellan mig och klubben, som säger att inga fler spelare kommer att lämna inom den närmaste framtiden. Jag förväntar mig att det inte ska ske, men vi får avvakta dom närmaste dagarna och se”.

Gallardo menar på att det är svårt när nya fönster öppnar upp igen efter att man precis pustat ut efter att dom europeiska fönsterna har stängt.

”Det är svårt eftersom när du är i en turnering, som med Copa Libertadores, och sen stängs fönsterna i Europa, men nya fönster öppnar på andra ställen – då måste man vara uppmärksam. För faktum är att vi just nu (i Argentina reds.anm) inte är i en position där vi kan konkurrera med andra ligors ekonomiska muskler. Men samtidigt tycker jag inte att det är något som vi ska fokusera allt för mycket på.  Jag vet att ni journalister gillar att fokusera på dessa rykten eftersom varje dag är där något nytt om att en brasiliansk klubb vill ha en av våra spelare. Men vi måste fokusera på matchen imorgon och inte prata särskilt mycket om ryktena eftersom dessa ändå inte är något officiellt. Vi måste fokusera på det som vi deltar i och imorgon har vi en viktig match för att avgöra om vi ska vinna gruppen eller inte. Efter detta är det den inhemska ligan som gäller och sedan åttondelsfinalerna av Libertadores. Vi siktar på att avsluta året på detta sätt eftersom vi har format ett väldigt bra lag och vi har mycket förväntningar på oss, både här och nu, men även för resten av året”.

Anledningen till att Gallardo väljer att satsa på Paulo Díaz, till mittbackspositionen istället för Robert Rojas, menar tränaren att det är ett beslut som sakta vuxit fram. 

”Jag ser honom som ett bättre alternativ, sett till hur vi just nu spelar. Detta trots att Rojas var ett väldigt bra alternativ – och spelade fantastiskt bra under fjolåret, då han passade in i sättet att spela med tre försvarare. Just nu känner jag att jag vill satsa på Paulos Díaz eftersom jag tror att han är det bästa alternativet för att inte ändra för mycket på laget i sin helhet. Men framförallt för att ge förtroende till en spelare som jag anser vara väldigt viktig för oss. En spelare som spelar för sitt landslag och sen kollar man på träningarna och utveckling som respektive spelare har haft. Samtidigt är det också bra att Robert får detta besked och känner att han har en plats att slåss om. Idag väljer jag Paulo och Robert får vänta på sin tur. Den kan komma närsomhelst och jag vet att han då kommer att vara redo”.