Krönika: Rosario Central har mycket talang men saknar spets

Efter dagens dubbla träningsmatchsförluster mot Colón de Santa Fe är frågetecknen många hos Rosario Central inför den kommande säsongen.

Kily González är en färgstark personlighet som definitivt kommer genererar ett – eller flera skratt under den kommande säsongen. Dessvärre tror jag inte att det blir särskilt mycket mer än så för tränaren och hans Rosario Central.

När allt kommer omkring är det nämligen smärtsamt tydligt att laget helt saknar spets i samtliga lagdelar. Insatserna idag var väldigt tydliga indikationer på just detta. Att förlora med 4–1 och 1–0 mot ett svajigt Colón var knappast den indikationen som Kily González hade hoppats på. Den största förlusten kom faktiskt också när man spelade med sitt mest ordinarie lag.

Efter att Marco Rubén valde att inte förlänga sitt kontrakt, tidigare i somras, och sätta sin karriär på paus var det ett beslut som Central definitivt inte hade hoppats på. Under fjolårssäsongen var det nämligen just Rubén som många gånger bar sitt Central på axlarna och är den ledaren, med sin rutin, som föreningen just nu saknar.

Visst finns det mycket talang i truppen, och nog är det spännande att drömma om att Giovani Lo Celsos lillebror – Francesco – ska bli lika bra som brorsan, men det är trots allt en ganska bräcklig förhoppning att luta sig mot. Lucas Gamba är garanterat god för 9–10 mål under säsongen, men där bakom ser det oroväckande tunt ut. Klubben har en ansträngd ekonomi och därför har också nyförvärv, med spets, lyst med sin frånvaro under sommaren.

Igår lottades Rosario Central in i samma grupp som River Plate, Banfield samt Godoy Cruz och för några säsonger sedan hade jag varit övertygad om avancemang för Rosarioklubben. Dock ser verkligheten dessvärre annorlunda ut idag. 

Jag skulle t.o.m. vilja dra det så pass långt att om Central tar sig vidare till nästa runda ska Kily González få förlängt kontrakt med föreningen. Det känns dystert att erkänna det, men Rosario Central har fallit som en sten dom senaste åren och är långtifrån ett topplag längre.

Talang finns där absolut, men här och nu räcker det dessvärre inte särskilt långt.